Eurlings achter Schiphol-advies

Verkeersminister Camiel Eurlings steunt de twee weken oude afspraken om Schiphol extra vluchten te laten uitvoeren. Dit bleek maandag uit een brief aan de Tweede Kamer....

Eurlings geeft te kennen dat hij en minister van VROM Jacqueline Cramer het advies, opgesteld onder leiding van Gronings commissaris van de Koningin Hans Alders, willen overnemen. Een besluit kan pas worden genomen wanneer de milieu-effecten zijn doorgerekend.

Volgens het advies mag Schiphol tot eind 2010 480.000 vluchten per jaar uitvoeren. Dat zijn er 50.000 meer dan nu. Dat geeft de luchthaven onmiddellijk lucht. Schiphol dreigde later dit jaar door de wettelijk vastgestelde geluidsgrenzen te brengen. Door de overeenkomst is voorkomen dat met name de Buitenveldertbaan vanaf augustus niet meer zou kunnen worden benut.

Het akkoord, waaraan de luchtvaartsector met regiobestuurders en omwonenden bijdroeg, ontlokte desondanks kritiek. De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude is er tegen. De gemeente, onder de rook van Schiphol, was geen lid van de zogenoemde Alderstafel. Amstelveen en Haarlemmermeer wel en zij stemden ermee in. Ook diverse bewonersorganisaties morden.

Eurlings spreekt van een evenwichtige vertegenwoordiging van de verschillende belangen, en een afgewogen advies. Er is volgens hem een balans gevonden tussen een selectieve groei van de luchthaven tot 2010 en een pakket hinderbeperkende maatregelen.

In de Tweede Kamer, die dinsdag met Eurlings overlegt, zijn GroenLinks en SP het felst tegen het advies, maar kunnen die (nog) geen vuist maken. Het CDA brengt ‘hulde’ aan het advies en omarmt het, maar zet vraagtekens bij de bewonersvertegenwoordiging. Dat moet beter. De ChristenUnie stemt in een eerste reactie daarom voorwaardelijk in met de afspraken. De PvdA heeft vragen en vraagtekens bij het Alderstafel-akkoord, mede vanwege zorgen dat Schiphol te veel ruimte krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden