EU zoekt eenheid over Kosovo

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen zoeken maandag in Brussel naar een eensgezind standpunt over Kosovo. De landen zijn het eens over het sturen van een justitiemissie, maar zijn diep verdeeld over de vraag of de onafhankelijkheid van Kosovo erkend moet worden....

ANP

Voor de justitiemissie werd afgelopen zaterdag al officieel het groene licht gegeven. De komende tijd gaan tussen de 1800 en 2200 rechters, officieren van justitie, marechaussees en politieagenten de Kosovaren helpen met het verbeteren van het bestuur en de rechtsstaat. De Nederlandse diplomaat Pieter Feith wordt de EU-gezant in Kosovo en vanaf juni ook de vertegenwoordiger van de Verenigde Naties.

Maar de EU-landen zijn ernstig verdeeld over erkenning van een onafhankelijk Kosovo. Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië zijn daarvoor en zullen waarschijnlijk snel na het overleg van maandag overgaan tot erkenning. Landen als Cyprus, Griekenland, Slowakije, Spanje en Roemenië daarentegen willen nooit of nog lang niet erkennen.

Nederland zit in een grote middengroep die de komende dagen in elk geval nog even afwacht hoe de situatie met de Servische minderheid in Kosovo zich ontwikkelt. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zei zondag nog dat het Nederlands kabinet geen overhaaste beslissingen wil nemen.

Hij noemde het uitroepen van de onafhankelijkheid door Pristina een ‘nieuwe realiteit’, maar riep Kosovo op de Servische minderheden te beschermen. ‘Voor we een besluit nemen, zullen we eerst zorgvuldig de nieuwe grondwet en de onafhankelijkheidsverklaring bestuderen. Ik kan en wil niet op de uitkomst vooruitlopen’, aldus Verhagen zondag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden