EU zint op sanctie na staalheffing VS

De Europese Unie legt zich er niet bij neer dat de Verenigde Staten importtarieven gaan rekenen voor staal uit andere landen....

Van onze correspondent Rob Gollin

Als blijkt dat de markt in de EU wordt overspoeld met overtollig staal uit landen die ook niet meer terecht kunnen op de Amerikaanse markt, volgen maatregelen die de bedrijfstak in de lidstaten beschermen. Lamy wil daarover overleg met de nationale regeringen en het Europees Parlement.

President Bush besloot dinsdag importtarieven van 30 procent te gaan heffen om de noodlijdende Amerikaanse staalindustrie te beschermen. De maatregel gaat in op 20 maart en geldt voor drie jaar. Het besluit leidde gisteren tot woedende reacties uit andere staalproducerende landen.

Volgens de commissaris wreekt zich dat de Amerikaanse industrie er niet in is geslaagd tijdig te herstructureren. In Europa is in de jaren zeventig en tachtig wel een sanering doorgevoerd: de productie is gedaald, het aantal werknemers nam af van 700 duizend naar 250 duizend en bedrijven opereren zonder staatssteun.

Uit de lidstaten kwamen afwijzende reacties. De Britse handelsminister Hewitt noemde de actie onrechtvaardig en in strijd met de WTO-regels. Zowel de Franse president Chirac als de Duitse bondskanselier Schröder nam het woord 'onaanvaardbaar' in de mond. Minister Jorritsma van Economische Zaken vreest dat de negatieve gevolgen van de heffingen niet beperkt zullen blijven tot de staalmarkt.

Eurofer, de Europese organisatie voor de staalindustrie, heeft bij de Commissie aangedrongen op maatregelen. De organisatie wijst erop dat de export uit de EU niet verantwoordelijk is voor de problemen van de Amerikaanse staalindustrie.

Belangrijke staalproducenten als Japan, Zuid-Korea, Rusland en Brazilië hebben laten weten ten strijde te zullen trekken tegen de Amerikaanse stap. De Japanse minister van Handel, Takeo Hiranuma, noemde de heffingen 'zeer betreurenswaardig'.

In de VS zelf is ook de nodige kritiek. Bedrijven die staal verwerken moeten meer gaan betalen. Hierdoor zouden 75 duizend functies verloren gaan, een veelvoud van de negenduizend banen die in de staalindustrie behouden blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden