EU worstelt met sancties tegen Oostenrijk

Premier Guterres van Portugal, momenteel voorzitter van de Europese Unie, heeft laten doorschemeren dat er een opening mogelijk is in de kwestie-Oostenrijk....

Van onze buitenlandredactie

De Portugese minister van Buitenlandse Zaken, Gama, sprak donderdag in het Europees Parlement van een 'stapsgewijze' oplossing voor de problemen tussen Oostenrijk en de overige EU-lidstaten. 'Er zijn perspectieven, maar we moeten er de tijd voor nemen', zei hij. De kwestie staat volgens hem formeel niet op de agenda van de Europese top die volgende week in het Portugese Feira wordt gehouden.

Oostenrijk heeft de afgelopen weken fanatiek gelobbyd om van de sancties af te komen voordat Frankrijk - juist een voorstander van sancties - op 1 juli het EU-voorzitterschap van Portugal overneemt. Maar minister Ferrero-Waldner van Buitenlandse Zaken heeft de hoop laten varen dat dit zal lukken.

Guterres heeft een ronde gemaakt langs alle regeringsleiders van de Unie om hun mening over de sancties te peilen. Uit die gesprekken trekt hij de conclusie 'dat er geen belangrijke verandering zal plaatsvinden' in de opstelling van de EU-landen. Maar, zo zei hij ook in een interview met het persbureau Reuters, 'waarschijnlijk zal de deur worden opengezet'.

Guterres liet zich er niet over uit wat die opening kan behelzen. Het bezoek van de Oostenrijkse bondskanselier Schüssel op 12 juli aan Brussel, op uitnodiging van de Europese Commissie, moet niet in dat licht worden gezien, zei een woordvoerder in Brussel gisteren.

Het Europees Parlement nam donderdag met 238 tegen 200 stemmen een resolutie aan waarin het de EU-leiders oproept te zoeken naar 'een aanvaardbare oplossing' voor de kwestie-Oostenrijk. Die verklaring kwam mede tot stand op initiatief van europarlementariër Van Velzen van de EVP-fractie, voorstander van opheffing van de sancties. De socialistische fractie stemde tegen de resolutie - met uitzondering van de Oostenrijkse leden.

De tegenstanders van opheffing van de sancties zijn Frankrijk, België, Duitsland en Nederland. De regeringsleiders van deze landen zien nog geen aanleiding om de sancties op te heffen.

De veertien EU-landen bevroren begin februari de bilaterale betrekkingen met Oostenrijk toen de extreem-rechtse Vrijheidspartij een coalitie vormde met de conservatieven (ÖVP) onder leiding van bondskanselier Schüssel. Een aantal EU-landen, zoals Finland, Denemarken, Ierland, Italië en Spanje, vindt dat de maatregelen kunnen worden opgeheven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden