EU wil voorkeursbeleid vrouwen redden na uitspraak Europees Hof

In een zelden vertoonde eensgezindheid spraken het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese ministerraad woensdag hun verontrusting uit over de recente veroordeling door het Hof van Justitie van positieve discriminatie....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

STRAATSBURG

De Spaanse minister van Sociale Zaken Cristina Alberdi verklaarde dat de kwestie volgend jaar aan de orde zal komen tijdens de inter-gouvernementele conferentie over de herziening van het Verdrag van Maastricht. Volgens Alberdi is er binnen de voorbereidende reflectiegroep 'consensus' onder de vijftien lidstaten dat in het nieuwe verdrag een artikel moet worden opgenomen dat positieve actie voor vrouwen waarborgt. Spanje is momenteel voorzitter van de EU.

Europees Commissaris Padraig Flynn (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) houdt de optie eveneens open dat de richtlijn voor gelijke behandeling wordt aangepast.

Tijdens het debat in Straatsburg bleek nog veel onduidelijkheid te heersen over de implicaties van de uitspraak. De juridische diensten studeren al een week op het vijf pagina's tellende arrest van het hof, maar durven nog geen oordeel te vellen.

Flynn zei dat de juristen meer tijd nodig hebben om de 'volledige vertakkingen' van de uitspraak te doorgronden.

Het Europees Hof oordeelde vorige week dat bij sollicitaties of promoties vrouwen bij gelijke geschiktheid niet automatisch voorrang mogen krijgen boven mannen in sectoren waarin ze zijn ondervertegenwoordigd. De uitspraak heeft weliswaar betrekking op de wetgeving in Bremen, waar vrouwen de voorkeur genieten zolang ze niet minstens 50 procent vertegenwoordigen. Maar onzekerheid bestaat of de Luxemburgse rechter ook op andere 'absolute en onvoorwaardelijke' voorkeursbehandelingen doelt.

Het Europees Parlement is van mening dat zo snel mogelijk klaarheid moet worden geschapen, opdat het gelijke-kansenbeleid geen schade ondervindt. 'We moeten niet te veel tijd nemen om deze zaak juridisch uit te zoeken. Want dit arrest nodigt mannen uit naar het hof te stappen', aldus Nel van Dijk (GroenLinks), voorzitter van de vrouwencommissie in het Parlement.

Het grote probleem bij een aanpassing van de EU-wetgeving wordt een balans te vinden tussen het algemene basisprincipe van anti-discriminatie en positieve discriminatie voor vrouwen. Veel Europarlementariërs menen echter dat daarvoor een bevredigende oplossing moet zijn te vinden, omdat het om een tijdelijke voorkeursbehandeling voor vrouwen gaat om de grote achterstand ten opzichte van mannen te overbruggen. Er werd ook onderstreept dat positieve discriminatie ook moet gelden voor andere achtergestelde groepen, zoals migranten en gehandicapten.

De Spaanse minister Alberdi noemde de uitspraak van het hof 'een stap terug' voor het gelijke-kansenbeleid. Ze onderstreepte dat zo spoedig mogelijk maatregelen moeten worden genomen om 'de continuïteit van het huidige beleid te garanderen'.

Commissaris Flynn riep het Europees Parlement op het Europees Hof niet al te zwaar aan te vallen. Want de Luxemburgse rechters hebben in het verleden zeer positief geoordeeld over het gelijke-kansenbeleid en andere sociale maatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden