EU wil vaart zetten achter Grondwet

De aanhangers van de Grondwet van de Europese Unie willen een offensief lanceren om dwarsliggers zoals Nederland en Frankrijk onder druk te zetten de constitutie alsnog te aanvaarden....

Volgens de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn is het hoog tijd vaart te zetten achter de Grondwet, die vorig jaar ernstige averij opliep doordat de Fransen en de Nederlanders tegen stemden. ‘We kunnen wel de hele tijd over uitbreiding van de EU praten, maar die is niet mogelijk zonder dat we over de hervorming van de EU praten’.

Asselborn erkende dat het moeilijk zal worden de Grondwet, die door 16 van de 25 EU-landen is goedgekeurd, er ongeschonden doorheen te krijgen. Maar hij maakte wel duidelijk dat hij vooral van Nederland en Frankrijk concessies verwacht. ‘Nederland en Frankrijk moeten hun mening over de Grondwet veranderen’, zei Asselborn.

Het is de bedoeling dat de landen die de Grondwet al hebben goedgekeurd, eind januari in Madrid bijeenkomen. Een maand later zou er dan een tweede conferentie moeten volgen van de landen die nog moeten stemmen, plus Nederland en Frankrijk. Volgens de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker hebben de nee-stemmers de afgelopen tijd het debat gedomineerd. ‘Nu hebben degenen die de Grondwet hebben geratificeerd het recht om hun stem te laten horen.’

Premier Balkenende maakte er geen geheim van dat hij weinig in het idee ziet. ‘We moeten oppassen dat het niet onoverzichtelijk wordt. We moeten ervoor zorgen dat het een beetje beheersbaar blijft’, zei hij. Nederland is bang dat het voorstel de tegenstellingen tussen de EU-landen alleen maar zal vergroten.

Ook president Chirac van Frankrijk klonk niet erg enthousiast over het initiatief. Hij zei geen bezwaar te hebben tegen de bijeenkomst van de ‘vrienden van de constitutie’, maar volgens hem is de andere bijeenkomst een zaak van Duitsland. Dat moet het komend halfjaar als nieuwe voorzitter van de EU proberen een uitweg uit te stippelen uit de impasse.

Finland heeft de afgelopen maanden gepeild hoe er in de verschillende landen over de Grondwet wordt gedacht. Volgens premier Matti Vanhanen is de conclusie duidelijk. ‘We kunnen niet de hele tekst weggooien en vanaf nul beginnen. De meeste landen willen zo niet de hele Grondwet, dan toch zoveel mogelijk van de inhoud overeind houden.’

Bondskanselier Merkel heeft laten doorschemeren dat zij nog vóór de zomer een routekaart voor het oplossen van de problemen wil presenteren. Ze heeft alle EU-landen gevraagd een vertegenwoordiger aan te wijzen die ze over de Grondwet kan aanspreken. In de herfst zouden de EU-landen dan een intergouvernementele conferentie moeten beleggen waarop ze vaststellen welke delen van de constitutie overeind kunnen blijven.

Premier Balkenende zei echter te verwachten dat de zaak niet vóór eind 2008 rond komt. Hij wees erop dat 2007 een ‘heel moeilijk jaar’ voor Europa zal worden, gezien de presidentsverkiezingen in Frankrijk en de machtswisseling in Groot-Brittannië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden