EU wil pact met Arabische landen in strijd tegen terreur

De EU gaat meer en intensiever samenwerken met Arabische, Aziatische en Noord-Afrikaanse landen om terreurdaden van moslimextremisten te voorkomen. Als eerste stap krijgen alle EU-ambassades in de betrokken landen een speciale veiligheidsattaché die de kwaliteit van de nationale veiligheidsdiensten aldaar moet verbeteren.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini overlegt met de ministers van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius (Frankrijk, links) en Philip Hammond (Groot-Brittannië) Beeld afp
EU-buitenlandchef Federica Mogherini overlegt met de ministers van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius (Frankrijk, links) en Philip Hammond (Groot-Brittannië)Beeld afp

Na afloop van een overleg tussen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken maandag, betitelde EU-buitenlandchef Mogherini de moslimterreur als 'een gezamenlijke bedreiging'. 'De meeste slachtoffers zijn moslims.' Ze pleit voor een bondgenootschap met de landen van de Arabische Liga.

De EU-ministers bespraken hun reactie op de terreuracties in Parijs (bij het weekblad Charlie Hebdo) en in het Belgische Verviers. Meer samenwerking tussen de veiligheidsdiensten van de lidstaten is van belang, maar ook met landen waar jihadstrijders vechten (Syrië, Irak) en waar terreurgroepen als IS en Boko Haram actief zijn.

Mogherini onderstreepte de noodzaak om de financieringsbronnen van de terreurgroepen droog te leggen. Binnen enkele dagen overlegt de EU met de Arabische, Afrikaanse en Aziatische landen, alsook met de VS en Canada, hoe de verkoop van olie en andere goederen door moslimterroristen bemoeilijkt kan worden. Verder moet de wapenverkoop aan terreurgroepen aangepakt worden.

Informatieoffensief

De EU-ministers kondigden een informatieoffensief vanuit het Westen aan als tegenwicht voor de haatpredikers, terreurverheerlijkers en moslimterroristen op internet. Dit tegengeluid is zowel bedoeld voor de Arabisch sprekende mensen in Europa als voor de inwoners van de Arabische landen zelf. 'Ze moeten onze argumenten en ons beleid begrijpen. En wij moeten naar hun luisteren', aldus Mogherini. Een eerste blauwdruk van dit communicatieplan ligt begin volgende maand op tafel.

Om radicalisering van moslims tegen te gaan, wil de EU voorkomen dat ze als jihadstrijders naar Irak en Syrië afreizen. Striktere grenscontroles zijn daarvoor noodzakelijk, zowel binnen de EU als tussen Syrië, Irak en hun buurlanden. Mogherini kondigde op korte termijn specifieke samenwerkingsacties aan met Turkije, Egypte, Jemen, Algerije en de Golfstaten om moslimterreur te bestrijden.
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemde het van groot belang 'dat iedereen nu echt meedoet'. Veel van de anti-terreurmaatregelen die hij en zijn collega's maandag bespraken, werden afgelopen twee jaar al verschillende malen gepresenteerd. 'Aan actieplannen geen gebrek. Waar het op aankomt, is de uitvoering ervan', zei een hooggeplaatste EU-ambtenaar voorafgaand aan het ministersoverleg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden