EU wil noodlijdend Oekraïne met 11 miljard euro steunen

De Europese regeringsleiders bespreken vandaag een financieel-economisch steunpakket voor Oekraïne van 11 miljard euro in de komende 7 jaar. Een klein deel daarvan (1,4 miljard euro) betreft giften, de rest bestaat uit leningen.

BRUSSEL / DEN HAAG - Premier Rutte en zijn EU-collega's moeten verder beslissen of Rusland wordt gestraft vanwege de invasie van het Oekraïense Krim-schiereiland. De lidstaten zijn verdeeld daarover. Landen met levendige herinneringen aan de Russische overheersing (Polen, Tsjechië, Slowakije, Estland, Letland, Litouwen) pleiten voor vergeldingsmaatregelen, landen met grote handelsbelangen in Rusland (Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland) zijn voorzichtiger.


De Europese Commissie presenteerde woensdag het voorstel om Oekraïne met minimaal 11 miljard euro te helpen tot 2020. Volgens Commissievoorzitter Barroso is deze steun nodig om politieke en sociale stabiliteit in Oekraïne te brengen. Volgens de Commissie was 1 miljard euro al voor Oekraïne gereserveerd, de rest is nieuw geld.


In de Tweede Kamer werd woensdagavond meteen gedebatteerd over de voorgenomen steun. Tot irritatie van de andere fractievoorzitters zag PVV-leider Geert Wilders van deelname aan het NOS Radio 1-verkiezingsdebat af, in een vergeefse poging ook premier Rutte naar de Kamer te krijgen.


In het Commissievoorstel leent de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (waar de EU-landen meerderheidsaandeelhouder zijn) de komende jaren 5 miljard euro aan Oekraïne. De Europese Investeringsbank (bank van de EU) leent 3 miljard. Deze miljarden zijn bedoeld voor economische projecten als de aanleg van wegen, havens en vliegvelden. De leningen gaan gepaard met strikte eisen aan de winstgevendheid van de werken.


Uit de eigen meerjarenbegroting (2014-2020) haalt de Commissie 3 miljard: 1,4 miljard als schenking, de rest lening. Deze gelden kunnen worden aangewend voor het verbeteren van het ambtelijk apparaat, politie en justitie, hulp voor banken en de veiligheid van kerncentrales. Barroso benadrukt dat ook het IMF Oekraïne zal helpen en dat het de EU-landen vrijstaat bilateraal leningen te verstrekken.


Verder wil de Commissie de vorig jaar beloofde handelsvoordelen voor Oekraïne - afgewezen door de inmiddels afgezette president Janoekovitsj - alsnog en versneld aan de huidige machthebbers in Kiev geven. De nieuwe Oekraïense premier Jatsenjoek is vandaag aanwezig bij het overleg in Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.