EU wil Nederlandse export aan banden leggen om vogelgriep

De Europese Commissie maakt plannen om de export van Nederlands pluimvee en pluimveeproducten aan banden te leggen vanwege de vogelgriep die in Nederland is uitgebroken. De beslissing daarover werd vandaag verwacht. Nederland exporteert jaarlijks alleen al meer dan 6 miljard eieren.

redactie
Het pluimveeboerderij in Hekendorp (gemeente Oudewater)waar vogelgriep is vastgesteld. Beeld anp
Het pluimveeboerderij in Hekendorp (gemeente Oudewater)waar vogelgriep is vastgesteld.Beeld anp

Zaterdag werd het zeer besmettelijke virus H5N8 ontdekt op een kippenboerderij in Hekendorp, een dorp in het zuiden van de provincie Utrecht. Dat virus kan mensen ziek maken als ze intensief met zieke dieren in contact komen. Bij besmetting leidt het vaak tot een milde vorm van griep.

Dat staat in informatie die staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het gaat om hetzelfde virus dat eerder deze maand al in Duitsland is vastgesteld. Ook in het Verenigd Koninkrijk is vogelgriep ontdekt, op een boerderij in het oosten van Yorkshire waar eenden worden gefokt.

72 uur
In Nederland zijn maatregelen getroffen. Op het bedrijf in Hekendorp worden 150.000 legkippen afgemaakt. De ruiming van de vogels is vanmorgen begonnen. In heel Nederland geldt sinds gisteren al een vervoersverbod van gevogelte, eieren, mest en gebruikt strooisel. Daarnaast is ook een ophok- en afschermplicht ingesteld. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Alle kinderboerderijen zijn in elk geval ook tot woensdagmiddag gesloten. Ook hobbykiphouders en pluimveetentoonstellingen vallen onder het verbod van 72 uur.

In een zone van ruim tien kilometer rond de boerderij in Hekendorp geldt het vervoersverbod dertig dagen. Binnen dat gebied liggen zestien andere pluimveebedrijven. Bij twee bedrijven in de omgeving wordt onderzocht of de ziekte daar ook heerst.

Burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater heeft vandaag een noodverordening ingesteld voor de Hekendorpse Buurt. Om degenen die de kippen moeten weghalen ruim baan te geven, heeft Verhoeve een gebied aangewezen dat voor iedereen verboden is, behalve voor de ruimers en mensen die binnen het gebied wonen. De noodverordening blijft tot nader order van kracht, aldus de gemeente.

Zeer besmettelijk
Zaterdag werd bij een reguliere controle duidelijk dat op de getroffen boerderij vogelgriep heerste. Onderzoek leverde het inzicht op dat het om de hoogpathogene (zeer besmettelijke) variant ging.

Voor mensen die direct en intensief in contact kunnen komen met besmet pluimvee, gelden beschermende en beperkende maatregelen. 'Het gaat onder meer om een bezoekersregeling: wie niets op een pluimveebedrijf te zoeken heeft, mag er niet komen. Wie er toch moet zijn, moet beschermende kleding aan', aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Kinderboerderijen en vogelshows

Alle kinderboerderijen zijn in elk geval tot woensdagmiddag gesloten wegens de mogelijke uitbraak van vogelgriep in Hekendorp in Utrecht. Vanaf woensdagmiddag mogen alleen de bedrijven die het pluimvee helemaal kunnen afschermen van de rest van de dieren en de bezoekers, de deuren weer openen. De rest blijft gesloten.

Dat meldt de vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland (vSKBN). De vereniging benadrukt dat op geen enkele kinder- of stadsboerderij vogelgriep is aangetroffen. Ook hobbykiphouders en pluimveetentoonstellingen vallen onder het verbod, aldus de vSKBN.

Diverse vogeltentoonstellingen komen in de problemen door het vervoersverbod als gevolg van de uitbraak van vogelgriep. De telefoon bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers staat roodgloeiend, vertelde een woordvoerder vanochtend. Organisaties van shows proberen nog te schuiven met de ontvangst van vogels en keuringen, legde de bond uit. Een exact overzicht van shows die wel of niet doorgaan, is er nog niet.

Een grote vogeltentoonstelling in het Brabantse dorp Zeeland is afgelast omdat er geen andere afspraken meer kunnen worden gemaakt, vertelde secretaris Chris van Hout. Dinsdag zouden negenhonderd vogels arriveren die woensdag zouden worden gekeurd. De show zou vrijdag beginnen maar gaat niet door, vertelde hij.

Jonge geitjes op de kinderboerderij in Zoetermeer Beeld anp
Jonge geitjes op de kinderboerderij in ZoetermeerBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden