EU wil met scherpere sancties pressie op Milosevic verhevigen

Met een uitbreiding en verscherping van de sancties tegen Joegoslavië probeert de Europese Unie president Milosevic verder in het nauw te drijven....

Van onze correspondent Rob Gollin

Nadat eerder de buitenlandse tegoeden van de staat al waren bevroren, zijn nu fondsen van bedrijven en personen aan de beurt waarvan vast staat dat ze worden gecontroleerd door de Servische regering. Er komt een verbod op het verstrekken en verzekeren van exportkredieten door de privé-sector. Investeren in de republiek is voortaan taboe. Aan Milosevic zelf, zijn familieleden, en hoge bestuursfunctionarissen worden geen visa meer verstrekt. Vliegmaatschappijen mogen vanaf EU-luchthavens geen vluchten meer uitvoeren op Belgrado.

Tot het verbieden van sportevenementen waaraan Joegoslavische clubs deelnemen, kwam het niet. Naar verluidt maakten Griekenland en Italië daar bezwaar tegen. Maar volgens de EU-commissaris voor betrekkingen met Midden- en Oost-Europa, Hans van den Broek, is de unie simpelweg niet bevoegd een boycot op dit terrein in te stellen. 'Het is een oproep aan de lidstaten én de sportorganisaties. Wie dat negeert zal de ogen in de EU op zich gericht weten.'

De bewindslieden bekrachtigden voorts het olie-embargo, dat de NAVO het afgelopen weekeinde al in Washington aankondigde. Voor het eind van deze week zal het verbod al van kracht zijn. Op de landen om Joegoslavië waarlangs olie wordt geleverd, wordt een beroep gedaan mee te werken aan de uitvoering ervan.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, ging niet in op de vraag of binnenkort daadwerkelijk tankers zullen worden tegengehouden. Een belangrijk deel van de olie wordt aangevoerd in schepen uit Rusland. Het militair comité van de NAVO werkt nu aan een controlesysteem. Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken sprak tegen dat de alliantie verdeeld is over een zeeblokkade. Frankrijk zou niet willen optreden zonder een mandaat van de Verenigde Naties. Volgens Van Aartsen is dat niet nodig.

Om ook de politieke druk verder te verhogen, heeft de EU de gematigde Albanese oppositieleider in Kosovo, Ibrahim Rugova, uitgenodigd om half mei een bijeenkomst van de EU-ministers bij te wonen. Op 27 mei zal een conferentie worden belegd met de Balkanstaten. Daar zal een 'pact' op tafel liggen dat volgens commissaris Van den Broek als inzet heeft vrede en stabiliteit terug te brengen op de Balkan. Naast de EU, zouden ook de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds aan de conferentie deelnemen.

De EU wil ook de banden met Albanië en Macedonië verder aanhalen. Beide landen hebben grote moeilijkheden met de opvang van de vluchtelingenstroom uit Kosovo. Volgens Van Aartsen verdient het onderbrengen in de eigen regio nog altijd de voorkeur - 'in hun eigen belang, en om een grotere druk op Milosevic uit te oefenen'. Maar omdat er 'een precaire etnische belans' dreigt te ontstaan heeft hij Duitsland, op dit moment voorzitter van de EU, gevraagd om voorstellen met een verdeling van vluchtelingen over de lidstaten.

Carlos Westendorp, de Hoge vertegenwoordiger van de EU in Bosnië, zei gisteren dat het conflict in Kosovo niet kan worden beëindigd zolang Milosevic in het zadel zit. De Duitse minister Fischer noemde het in een reactie daarop 'niet onvermijdelijk' dat hij op termijn niet langer als onderhandelingspartner wordt gezien. Volgens Van Aartsen is dit nu niet aan de orde. 'Hij is president. Hij is onze ingang in Joegoslavië.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden