EU wil dat Nederland 4,35 procent vluchtelingen neemt

Om de massale stroom vluchtelingen naar Europa aan te kunnen, wil de Europese Commissie dat alle lidstaten van de Europese Unie bijdragen aan de vluchtelingenopvang. De Commissie bepleitte vandaag een quotasysteem waarbij Nederland 4,35 procent van de vluchtelingen zou opnemen.

Migranten op een Italiaans fregat komen aan in de haven van Napels. Beeld EPA
Migranten op een Italiaans fregat komen aan in de haven van Napels.Beeld EPA

Het is onbekend hoeveel vluchtelingen jaarlijks Europa bereiken, maar volgens de Internationale Organisatie voor Migratie kwamen in 2014 alleen al op de Italiaanse kust meer dan 170 duizend bootvluchtelingen aan. Bij een dergelijke migratiestroom zou Nederland volgens het voorstel meer dan zevenduizend mensen per jaar opvangen.

Brussel wil zo snel mogelijk beginnen met de herverdeling van vluchtelingen over heel Europa. Daarom activeert het onder de Europese regels een zogeheten noodsysteem waardoor dit kan. Zo moeten landen als Italië en Griekenland, waar de meeste vluchtelingen aankomen, worden ontlast.

Later dit jaar zal Brussel met voorstellen komen voor een permanent systeem voor herplaatsing in noodsituaties, zoals een massale toestroom van migranten uit een brandhaard. Daarnaast wil de commissie dat de lidstaten 20.000 hervestigingsplaatsen aanbieden aan vluchtelingen die zich momenteel buiten Europa bevinden. Van deze groep moet Nederland 3,66 procent opnemen, 732 personen.

De EU-landen moeten instemmen met de voorstellen van Brussel voordat ze van kracht worden. Groot-Brittannië verzet zich al tegen het plan. De regering-Cameron dreigde woensdag dat het niet zal meedoen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Theresa May moet de nadruk van Brussel komen te liggen op aanpak van de mensensmokkelaars.

'We moeten, en zullen ons ook, verzetten tegen oproepen voor de verplichte spreiding van asielzoekers over Europa', zei May . 'Zo'n aanpak zal criminele bendes alleen maar aanmoedigen om door te gaan met hun duivelse handel.'

Volgens May zal de nieuwe aanpak ook asielzoekers aanzetten om af te reizen naar Europa. May bekritiseerde EU-buitenlandchef Federica Mogherini die maandag bij de VN had gezegd dat migranten niet tegen hun wil zullen worden teruggestuurd. 'Zo'n benadering zal meer mensen aanmoedigen om hun leven in de waagschaal te zetten', aldus de bewindsvrouw.

Migranten op een overvol schip op de Middellandse Zee roepen om hulp van een Italiaans kustwachtschip. De still uit een video is vrijgegeven door de Italiaanse autoriteiten. Beeld AFP
Migranten op een overvol schip op de Middellandse Zee roepen om hulp van een Italiaans kustwachtschip. De still uit een video is vrijgegeven door de Italiaanse autoriteiten.Beeld AFP

Jacht

Om vast te stellen hoeveel asielzoekers een land moet opnemen wordt rekening gehouden met onder meer de omvang van de bevolking en van de economie, het werkloosheidspercentage en hoeveel vluchtelingen al zijn opgevangen door het land. In het plan nemen de Duitsers 18,4 procent van de migranten op. Frankrijk komt op 14,1 procent en Italië op 11,8 procent. Spanje komt op minder dan 10 procent.

Kritiek zal er zeker komen op deze voorstellen, verwacht vicevoorzitter Frans Timmermans. Maar hij vindt het niet langer acceptabel dat mensen hun mond vol hebben over het stoppen van de tragedies met bootvluchtelingen op de Middellandse Zee maar stil zijn als er maatregelen moeten worden genomen om er wat aan te doen. Op dit moment vangen maar een paar EU-landen, waaronder Duitsland, Zweden en ook Nederland, de meeste asielzoekers op.

De EU wil verder jacht gaan maken op de smokkelaars en ze desnoods met geweld bestrijden. Nog voor hun vergadering van komende maandag, willen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken een VN-resolutie hebben die het mogelijk maakt de boten van smokkelaars te vernietigen. Volgens Mogherini moet zo het 'businessplan' van de criminele bendes ontregeld worden.

Europese marineschepen kunnen nu alleen schepen vernietigen als de boten zonder vlag varen of als het land onder wiens vlag ze varen hiervoor toestemming geeft. Een VN-resolutie moet dit probleem oplossen. Tien landen hebben zich al bereid verklaard mee te doen aan zo'n 'vernietigingsoperatie'.

De marines van Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen en Spanje zullen waarschijnlijk meedoen. Libië en Rusland hebben zich echter tegen het plan gekeerd. Hoogstwaarschijnlijk wordt deze operatie pas goedgekeurd eind juni, op een top van regeringsleiders. Volgens een EU-functionaris in Brussel zullen Europese militairen echter niet voet op Libische bodem zetten bij de jacht op de smokkelaars.

Afrikaanse asielzoekers die naar Europa willen, worden vastgezet in een opvangcentrum voor illegale migranten in de Libische havenstad Misrata. Beeld AFP
Afrikaanse asielzoekers die naar Europa willen, worden vastgezet in een opvangcentrum voor illegale migranten in de Libische havenstad Misrata.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden