EU wil bedrijven laten betalen voor uitstoot broeikasgas

Ondanks zware druk van vooral de chemische industrie heeft de milieucommissie van het Europees Parlement dinsdag haar zegen gegeven aan het voorstel de meest vervuilende ondernemingen in de EU te laten betalen voor de uitstoot van kooldioxide....

Van onze correspondent Bert Lanting

Volgens het voorstel moeten bedrijven als cement- en staalfabrieken vanaf 2013 hun uitstootrechten kopen. Bedrijven die minder CO2 uitstoten dan ze mogen, kunnen die rechten verkopen via het Europese emissiehandelssysteem (ETS). Vieze bedrijven moeten juist rechten bijkopen.

De emissiehandel is een methode waarmee de Europese Commissie hoopt te bereiken dat de EU-landen per 2020 minstens 20 procent minder CO2 uitstoten.

Ook nu vallen de meest vervuilende bedrijven al onder het ETS, maar de meeste rechten worden gratis uitgedeeld. ‘Dat is vanaf 2013 verleden tijd’, stelt europarlementariër Dorette Corbey (PvdA) tevreden vast. Ook de luchtvaartmaatschappijen moeten onder de regeling gaan vallen.

Volgens het voorstel dat de milieucommissie steunt, moeten de bedrijven in 2013 slechts 15 procent van hun uitstootrechten op de veiling kopen, de rest blijft gratis. Pas de jaren erna loopt dat percentage verder op.

Sectoren die het risico lopen dat bedrijven wegtrekken naar landen die geen milieueisen stellen, worden misschien vrijgesteld. Maar dat hangt af van de onderhandelingen eind 2009 in Kopenhagen over een vervolg op het Kyoto-verdrag over broeikasgassen.

De milieucommissie vindt verder dat alle nieuwe kolencentrales vanaf 2015 moeten worden uitgerust met technologie om CO2 af te vangen en ondergronds op te slaan. Om die technologie te bevorderen, wil de commissie 500 miljoen emissierechten (omgerekend ongeveer 10 miljard euro waard) gratis ter beschikking stellen. Daarmee kunnen dan ongeveer twaalf proefcentrales worden gebouwd met de nieuwe technologie. Corbey: ‘Ik denk dat het belangrijk is om in deze veelbelovende technologie te investeren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden