EU wil alle runderen verplicht oormerken

De Europese Commissie wil het oormerk voor runderen in de hele EU verplicht stellen. Europees Commissaris Fischler stelt een nieuwe Europese richtlijn voor, die voorziet in een uniform identificatie- en registratiesysteem voor vee in Europa....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

KILLARNEY

Nederland en enkele andere landen hebben reeds verplichte oormerken voor rundvee. Fischler wil die registratie van vee nu in de hele EU invoeren. De oormerken worden gekoppeld aan geautomatiseerde bestanden, waardoor altijd kan worden nagezocht waar de beesten vandaan komen. Fischler hoopt langs die weg sneller gevaarlijke ziekten, zoals BSE, te kunnen opsporen en isoleren.

De EU wil ook kwaliteitslabels voor vlees invoeren. De keurmerken moeten het consumentenvertrouwen in vlees herstellen. De Europese ministerraad van Landbouw staat in beginsel positief tegenover de plannen.

De boeren kunnen dit jaar waarschijnlijk rekenen op ruim een miljard gulden extra steun wegens de inkomensverliezen door de BSE-crisis. Eurocommissaris Fischler denkt dat bedrag uit de reserves van de landbouwbegroting te kunnen halen. De extra steun komen bovenop de compensatiebetalingen van bijna twee miljard gulden waartoe de EU al eerder heeft besloten.

De ministerraad geeft ook haar zegen aan een tijdelijke verhoging van de interventieplafonds, waardoor de EU meer vlees kan opkopen om de markt te steunen. Volgende maand zal een besluit moeten vallen over het totale steun- en maatregelenpakket om de verstoorde rundvleesmarkt in evenwicht te brengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden