EU wil 40.000 asielzoekers verdelen over EU-landen

De Europese Commissie wil 40 duizend asielzoekers in Italië en Griekenland verspreiden over de andere EU-landen. Nederland zou er 1.740 moeten opnemen, Duitsland 7.368. Het voorstel dat de Commissie morgen presenteert, stuit naar verwachting op grote weerstand in veel lidstaten.

Frans Timmermans en Federica Mogherini tijdens een presentatie over migratiebeleid, eerder deze maand. Beeld anp
Frans Timmermans en Federica Mogherini tijdens een presentatie over migratiebeleid, eerder deze maand.Beeld anp

De hulp voor Italië en Griekenland wordt aan voorwaarden gebonden. Beide landen moet de Europese wetten voor asielverzoeken (vooral het afnemen van vingerafdrukken) beter naleven. Blijft een geloofwaardig plan van aanpak uit, dan kan de spreiding van asielzoekers worden opgeschort.

De EU-landen hebben begrip voor de problemen in Griekenland en Italië waar zich vorig jaar ruim 220 duizend asielzoekers meldden, maar verwijten Rome en Athene laksheid met de regels, waardoor migranten op eigen houtje een andere bestemming zoeken.

Lees hier het artikel van correspondent Marc Peeperkorn over de spreiding van asielzoekers over EU-lidstaten.

Twee weken geleden kondigden Europees Commissarissen Timmermans (Betere Regelgeving) en Avramopoulos (Migratie) aan dat ze eind deze maand met een tijdelijk spreidingsvoorstel zouden komen. Hoewel aantallen toen nog ontbraken, reageerden veel lidstaten met een hard 'nee'. Zij keren zich tegen asielquota op basis van een verdeelsleutel die rekening houdt met de omvang en rijkdom van het land, de werkloosheid en het aantal reeds aanwezige asielzoekers. Het Commissievoorstel moet de steun krijgen van een meerderheid van de lidstaten.

Volgens het plan waarover de Commissie zich woensdag buigt, rechtvaardigt de grote toestroom van migranten in Italië en Griekenland een tijdelijke spreiding. Timmermans en Avramopoulus stellen voor de komende twaalf maanden 24 duizend asielzoekers uit Italië en 16 duizend uit Griekenland door te sturen naar de andere EU-landen. Het gaat om Syriërs en Eritreeërs die vanwege het geweld in hun thuisland vrijwel zeker een verblijfsvergunning krijgen.

Betrokkenen verwachten niet dat deze aantallen nog veranderen tijdens het beraad in de Commissie. Het quotum van 40 duizend asielzoekers vormt circa 40 procent van het totaal aantal migranten dat bescherming nodig heeft in Italië en Griekenland.

Denemarken, Groot-Brittannië en Ierland hoeven niet mee te doen met het spreidingsplan. Deze landen hebben eerder een uitzondering hierop bedongen. Als de andere landen aan de Middellandse Zee (Spanje, Malta) de komende tijd eveneens veel meer migranten binnenkrijgen, moet ook deze last eerlijker verdeeld worden.

Naast de herverdeling van de 40 duizend Syriërs en Eritreeërs die al in Europa zijn, stelt de Commissie voor 20 duizend vluchtelingen op te nemen die nu in opvangcentra buiten de EU zitten. Daarvan zou Nederland er 732 krijgen.

Vorig jaar vroegen ruim 600 duizend mensen asiel aan in de EU, van wie ruim 170 duizend in Italië. De EU-landen proberen afspraken te maken met de landen van herkomst en doorgang (vooral Libië) om de toestroom in te dammen. Verder besloten de lidstaten de boten van de mensensmokkelaars te vernietigen, maar de benodigde mandaten daarvoor (van de VN en Libië) ontbreken vooralsnog.

Deze mensen worden verdacht van illegaal vluchten naar Europa. De Libische autoriteiten hebben ze aangehouden. Beeld anp
Deze mensen worden verdacht van illegaal vluchten naar Europa. De Libische autoriteiten hebben ze aangehouden.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden