EU wankelde al eerder

Het Franse ‘non’ tegen de Europese grondwet heeft de Europese Unie in de problemen gebracht. Veel politici, media en analisten spreken zelfs van een van de ergste crises in de geschiedenis van de Unie....

ANP

1954: Frankrijk weigert een Europees defensieverdrag te ratificeren.

1963: Dezelfde Franse president De Gaulle spreekt een veto uit over de toetreding van het Verenigd Koninkrijk. Dat herhaalt hij in 1967.

1965: De crisis van de Lege Stoel. Overleg tussen Frankrijk en de andere lidstaten over de financiering van de landbouwpolitiek klapt. Gevolg is dat Franse ministers (onder wie Giscard d'Estaing) zeven maanden niet meedoen aan Europees overleg.

1979: I Want My Money Back. De Britse premier Thatcher wil een enorme korting af op de betalingen aan Brussel. Ze krijgt die uiteindelijk in 1984. De regeling ligt in 2005 weer onder vuur.

1992: De Denen verwerpen in een referendum het Verdrag van Maastricht. Na afspraken over onder meer de euro en defensie gaat Denemarken in een tweede referendum, een jaar later, alsnog akkoord.

1992: Groot-Brittannië en Italië schorten hun deelname aan het Europese Monetaire Stelsel (het samenvoeging van de munteenheden) op.

1999: De Europese Commissie stapt op, onder leiding van Jacques Santer, na berichten over fraude.

2001: De Ieren verwerpen het Verdrag van Nice, maar gaan een jaar later - in een tweede volksraadpleging - akkoord, na afspraken over defensie.

2003: Europa is verdeeld over de crisis in Irak. Duitsland en Frankrijk zijn tegen een Amerikaanse inval. Veel andere landen steunen de VS.

2003: Herrie over het stabiliteitspact (afgesproken door de twaalf eurolanden) dat begrotingstekorten moet inperken. Duitsland en Frankrijk houden zich er niet aan. De regeling wordt uiteindelijk versoepeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden