EU vuurt te bescheiden raket

Poetin zal niet onder de indruk zijn van de Europese besluiten in reactie op zijn bezetting van de Krim.


Zouden de sancties waartoe de EU-leiders hebben besloten indruk op Poetin hebben gemaakt? Dat is de hamvraag nu het uittreden van de Krim uit Oekräine, met de daarop volgende aansluiting bij Rusland, een kwestie van tijd lijkt.


Dat die gang van zaken onaanvaardbaar is, lijdt geen twijfel. Rusland heeft de Krim onrechtmatig bezet en daarmee de territoriale integriteit van een Europese staat geschonden. Dat volkenrechtelijke principe wordt door aansluiting nog verder geweld aangedaan. Door de voorafgaande bezetting komt dat neer op annexatie - een voor de Europese vrede uiterst gevaarlijk precedent. EU-president Van Rompuy sprak dan ook terecht over 'de ernstigste bedreiging van de vrede op het Europees continent sinds de Balkan-oorlog'.


Is de 'drietrapsraket' die de EU nu heeft bedacht adequaat? In ieder geval de eerste twee stappen ervan zullen het Kremlin niet op andere gedachten brengen. 'Opschorting van onderhandelingen over vrijer reizen en samenwerking', het zal wel. De reisbeperkingen voor hooggeplaatste Russen en bevriezing van tegoeden, het valt te overzien. Pas als er 'vergaande economische sancties' in beeld komen, de derde stap van de raket, wordt het menens. Want de macht van Poetin berust mede op economische stabiliteit. Die komt in gevaar bij een duikvlucht van de economie. Sancties vormen de enige route om hem op andere gedachten te brengen.


Het dreigement is op tafel gelegd, maar de inhoud ervan nog volkomen vaag. Er bestaat geen enkele overeenstemming over en nu al is een stevige lobby tegen deze mogelijke doodklap voor het economisch herstel waarneembaar.


Dat is begrijpelijk. Niettemin zullen de Europese leiders op enig moment met geloofwaardig sancties moeten komen. Zij moeten de bereidheid aan de dag leggen de prijs daarvoor te betalen. Want uiteindelijk moet het belang van veiligheid en stabiliteit op langere termijn zwaarder wegen dan de economische belangen van dit moment.


Fokke Obbema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.