EU vreest dat Oekraïne volgende slachtoffer wordt van Rusland

De Europese Unie is bezorgd over het risico dat Oekraïne het volgende slachtoffer gaat worden van de gespannen relatie van Rusland met het Westen....

Van onze correspondent Bert Lanting

Ook Olli Rehn, de Finse eurocommissaris voor uitbreidingszaken, sprak zijn bezorgdheid uit dat Rusland zal proberen Oekraïne, dat vroeger ook deel uitmaakte van de Sovjet-Unie en een grote gemeenschap etnische Russen telt, onder druk te zetten. Daarom is het volgens Rehn van belang dat Brussel een duidelijk signaal geeft dat Oekraïne kans maakt in de toekomst lid te worden van de EU.

De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko is een fervent voorstander van aansluiting van zijn land bij de EU en de NAVO. Maar Moskou is fel tegen aansluiting van Oekraïne bij het westerse bondgenootschap. Volgens Moskou was bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie afgesproken dat Oekraïne zich niet bij een militair blok zou aansluiten.

Een potentiële twistappel is bovendien de status van de Krim, waar de Russische Zwarte Zee-vloot zijn thuishaven heeft. Het schiereiland behoorde vroeger bij Rusland, maar werd in 1954 door de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov aan Oekraïne geschonken.

Nationalistische politici in Rusland, onder wie Joeri Loezjkov, de machtige burgemeester van Moskou, voeren al jaren campagne voor teruggave van het schiereiland. De spanning rond de Krim is de laatste tijd opgelopen doordat president Joesjtsjenko Russische oorlogsschepen uit Sevastopol wilde verhinderen mee te doen aan de Russische militaire actie tegen Georgië. Joesjtsjenko wil verder dat Rusland meer gaat betalen voor het gebruik van de marinebasis.

Joesjtsjenko kreeg gisteren steun van de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband, die naar Oekraïne was gereisd om zijn onvrede te onderstrepen met het besluit van Moskou de onafhankelijkheid te erkennen van Zuid-Ossetië en Abchazië.

Miliband riep de EU-landen en de NAVO op zich hard op te stellen tegen Rusland. ‘We moeten de prijs voor Rusland verhogen’, zei hij. Miliband keerde zich echter tegen oproepen om Rusland als straf voor het ingrijpen in Georgië uit de G-8, de groep belangrijkste industriële landen, te stoten. Maar volgens hem moeten de andere leden van die exclusieve club zich wel beraden over hun relatie met Rusland.

Aanstaande maandag komen de leiders van de EU-landen in Brussel bijeen voor een speciale top over de crisis rond Georgië. Maar het is nog onduidelijk wat die bijeenkomst, die belegd is door de Franse president Nicolas Sarkozy, concreet zal opleveren. Vooral de Oost-Europese buurlanden van Rusland dringen aan op strenge maatregelen, maar de Franse minister Kouchner heeft al laten weten dat het wat Parijs betreft niet om het opleggen van sancties gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden