EU-voorzitter Polen hekelt Nederland

De Poolse premier Tusk heeft hard uitgehaald naar Nederlandse politici die de euroscepsis aanwakkeren. Hij veroordeelt de weigering van het kabinet-Rutte om de paspoortcontroles voor Roemenië en Bulgarije op te heffen. Ook noemt hij de roep om Griekenland uit de eurozone te gooien 'onder andere van PVV-leider Wilders' neerbuigend en verkeerd.

null Beeld null

Tusk, sinds vrijdag voorzitter van de EU, is de eerste Europese leider die de aanval opent op de groeiende euroscepsis. Veel van zijn collega's durven dat niet, uit angst de verkiezingen te verliezen.

Tusk verklaarde gisteren tegenover Brusselse journalisten dat hij elke poging om de EU te ondermijnen zal bevechten. 'Eenieder die de EU probeert te verzwakken maakt een grote fout. Ik weet uit eigen ervaring, mijn land werd tot 1989 onderdrukt door de Russen, hoe belangrijk de vrijheid is die de EU biedt', aldus de Poolse premier.

Schengenzone
Zonder Nederland met naam te noemen, wees hij op 'sommige lidstaten' die Roemenië en Bulgarije niet willen toelaten tot de Schengenzone, de club landen die geen grenscontroles meer kennen. 'Kennelijk zijn deze lidstaten zo gewend aan de voordelen van vrij reizen, dat ze de waarde ervan zijn vergeten', schamperde Tusk. Hoewel volgens de Europese Commissie Bulgarije en Roemenië mogen toetreden tot Schengen, houdt Nederland dat tegen.

Tusk heeft ook geen goed woord over voor politici uit rijkere EU-landen die hun collega's uit Portugal, Ierland, Griekenland en Spanje neerzetten als 'PIGS', een denigrerende woordgrap met de eerste letters van de landen. Hardop vroeg hij zich verder af wat voor oplossing politici bieden die Griekenland uit de eurozone willen zetten. 'We moeten nu onze solidariteit laten zien, niet als de tijden makkelijk zijn.'

Leiderschap
Volgens Tusk gaat de EU door een van de moeilijkste perioden in haar bestaan. 'De weg om daaruit te komen, heet politiek leiderschap. Maar recent wordt leiderschap te vaak afgestopt door het rode licht dat nationaal belang heet. We zijn getuige van de geboorte van een nieuw soort euroscepsis, waarbij regeringsleiders bewust activiteiten en besluiten steunen die de EU verzwakken.'

De Poolse premier wil als EU-voorzitter de komende zes maanden 'de Europese geest nieuw leven inblazen'. 'Juist in deze tijden van crisis hebben we meer Europa nodig, niet minder.'

Tusk loop daarmee weinig electoraal risico. Bijna 80 procent van de Polen steunt het EU-lidmaatschap, meer dan in enig ander EU-land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden