EU-voorzitter Oostenrijk wil Europese belasting

De Europese Unie moet zelf een soort belasting kunnen heffen om de eigen begroting te voeden. Dat voorstel deed de Oostenrijkse premier Schüssel woensdag. Het Europees parlement stemde woensdag het akkoord over de begroting weg...

Het parlement stemde woensdag het begrotingsakkoord dat de EU-leiders vorige maand sloten, 862 miljard voor de periode 2007 - 2013, formeel weg. De Oostenrijkse premier waarschuwde echter dat bepaalde wensen, zoals meer wetenschappelijk onderzoek, beter uit nationale begrotingen gehaald kunnen worden. Die zijn bij elkaar opgeteld immers vele malen hoger dan de Europese begroting.

Minister Zalm van Financiën reageerde sceptisch op het voorstel van Schüssel. Een meerderheid van de ministers van Financiën in de Unie ziet er volgens hem niets in. ‘Het is niet de eerste keer dat dit idee opkomt, en het komt regelmatig terug,’ aldus Zalm. Het heffen van belasting zal de Europese Unie ‘niet populairder’ maken bij de burgers, aldus Zalm. Hij herinnerde eraan dat de zogeheten tiende penning van de Spaanse heerser Alva in de zestiende eeuw zou leiden tot een tachtigjarige oorlog.

Ook Schüssel beseft dat de gedachte niet populair is bij de Europese regeringen. Bij de herziening van de EU-begroting vanaf 2008 moet dit plan echter op tafel komen, vindt hij. ‘Wie een sterker Europa wil, kan niet om de hete brij heen draaien.’ Schüssel wil verder dat sectoren die nu geen belasting betalen, zoals de luchtvaart, voortaan dankzij Europese samenwerking ook worden aangeslagen.

Een eigen inkomstenbron voor Europa is een oud idee van pro-Europese politici. Daarmee, zo hopen ze, komt een einde aan de nachtelijke vergaderingen van Europese leiders om de begroting van ‘Brussel’ zo krap mogelijk te maken. Momenteel komt het geld voor de Brusselse schatkist grotendeels uit nationale bijdragen en dus uit nationale belastingen.

De Nederlandse regering haalde bij de laatste onderhandelingen hierover, vorige maand, een korting van een miljard euro per jaar binnen op de afdracht van ons land. Zalm maakt zich zorgen, nu het Europees parlement geen instemming wil geven aan de nieuwe begroting. De grote fracties stellen eisen die leiden tot meer uitgaven en dat dreigt te leiden tot moeizame onderhandelingen. Zalm wees er woensdag op, dat het zeer moeilijk is geweest om tot overeenstemming te komen over de Europese begroting. Hij zei dat ook Nederlandse europarlementariërs ‘zich niets aantrekken’ van de grote mate van overeenstemming die op dit punt bestaat tussen het Nederlandse parlement en de Nederlandse regering.

Europarlementariër Maat zei dat zijn fractie, de EVP waar het CDA deel van is, geen al te grote eisen heeft. ‘We willen vooral meer flexibiliteit in de bestedingen, zodat een overschot in de ene post naar een knelpunt elders kan gaan. En het geld moet met minder bureaucratie worden uitgegeven, door gezamenlijke financiering met het bedrijfsleven mogelijk te maken bij EU-projecten.’ Maat denkt dat er uiteindelijk rond de 5 miljard euro extra uit de bus rolt na onderhandelingen tussen parlement en Europese regeringen, over een periode van zeven jaar uitgesmeerd.

Schüssel wil verder het vertrouwen van de burgers in Europa terugwinnen, na de mislukte referenda in Nederland en Frankrijk over de grondwet. Hij herhaalde zijn eerdere standpunt dat Europa zich eerst een aantal basisvragen moet stellen, zoals waar de grenzen liggen.

Volgens Schüssel zijn recente problemen met de aardgastoevoer uit Rusland en met de dreigende vogelgriep voorbeelden van zaken waar juist meer Europese samenwerking nodig is. ‘Dat toont aan dat er vragen zijn die vroeger een nationale bevoegdheid waren, maar die je nu alleen op Europees vlak kunt oplossen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden