Update

EU voert druk Griekenland steeds verder op

De EU-leiders hebben vandaag tijdens een top in Brussel zware druk uitgeoefend op Griekenland om de overeengekomen bezuinigingen en hervormingen door te voeren. Alleen dan zijn de EU-landen bereid te praten over meer financiële steun, staat in een verklaring waarover ze het eens werden.

ANP
Ook vandaag werd er weer volop gedemonstreerd in Griekenland. Beeld epa
Ook vandaag werd er weer volop gedemonstreerd in Griekenland.Beeld epa

Griekenland moet alle afspraken tot op de laatste komma nakomen, zei premier Mark Rutte bij aanvang van de top. 'Het is geen eenvoudige zaak, maar het zal wel moeten.' Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel riep de Grieken op hun 'historische verantwoordelijkheid te nemen'. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, tevens voorzitter van de eurogroep, waarschuwde Athene dat er 'geen plan B is'.

Volgens de Griekse premier George Papandreou is Griekenland bereid zich aan al zijn beloften te houden als de EU de wil toont om zijn land te helpen uit de zware schuldencrisis te komen.

Parlement moet eerst akkoord
Een concreet besluit over Griekenland wordt op de top, die vrijdag verder gaat, niet genomen. Eerst moet het Griekse parlement akkoord gaan met het besparingsplan van tientallen miljarden van de regering-Papandreou. De stemmingen zijn volgende week. Op 3 juli komen de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen om te bekijken of verdere noodhulp mogelijk is.

Steun van het Griekse parlement voor de plannen van Papandreou is nog niet zeker. Oppositieleider Antonis Samaras, die vandaag in Brussel was voor politiek overleg, weigert nog steeds zich erachter te scharen.

110 miljard
Griekenland kreeg vorig jaar een lening toegezegd van 110 miljard euro van EU en Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat geld wordt in etappes uitbetaald. EU en IMF willen de volgende 12 miljard alleen op tafel leggen als Griekenland zijn afspraken nakomt. Er wordt ook nog gepraat over een nieuwe lening van circa 80 miljard. Hieraan zouden banken en andere private financiers zo'n 25 miljard moeten bijdragen. Rutte onderstreepte donderdag het belang hiervan. Het is volgens hem 'niet gezond' als Griekenland helemaal afhankelijk wordt van staatssteun.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft vandaag voorgesteld Griekenland extra steun te geven uit EU-subsidiepotjes, zodat het zijn economie kan versterken en meer banen kan scheppen. Het gaat om een bedrag van 1 miljard euro dat versneld vrijgemaakt zou moeten worden. De EU-leiders zouden die aanpak steunen.

De Griekse premier Papandreou. Beeld afp
De Griekse premier Papandreou.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden