EU vindt onbestemd compromis Europol
Net voor de Eurotop in Cannes blijkt er onverwachts een compromis mogelijk over het Europol-verdrag. Nederland, België en Luxemburg steunen nu een Frans plan, waarin niet alle Europese landen de rechtsbescherming van de burger moeten aanvaarden, maar wel de meeste....
Van onze correspondent
Jos Klaassen
LUXEMBURG
Het grote twistpunt in de Europese Unie is tot nu toe dat met name Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden er niets voor voelen om het Europese Hof van Justitie een controlefunctie te geven in het Europol-verdrag. Want zodra het Hof zich over de kwestie zou mogen uitspreken, zou Europol een rasechte Europese gemeenschapsinstelling worden.
Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden verwierpen ook dinsdagavond weer het nieuwe Franse plan. Maar de Benelux greep de geboden manoeuvreerruimte aan. Volgens het plan zouden de Europese landen een plechtige verklaring kunnen afleggen dat zij geschillen over Europol zullen voorleggen aan het Europese Hof.
Deze verklaring zou in een annex bij het verdrag moeten komen. In het Europol-verdrag zelf moet verwezen worden naar een beslissing van de Europese Raad van Ministers, die met een tweederde meerderheid de Europol-bevoegdheid van het Hof accepteren.
Die beslissing moet binnen zes maanden na een akkoord over het Europol-verdrag in Cannes genomen worden.
Den Haag wijst het Europol-verdrag absoluut af als de rechtsbescherming van de burgers niet is gegarandeerd. Minister Dijkstal benadrukte dat er voor Nederland - twee veiligheidskleppen in het Franse plan zitten.
Dijkstal: 'Wij zeggen pas ja als naar ons idee voldoende landen de bevoegdheid van het Hof accepteren. En als de Raad van Ministers het plan niet met een tweederde meerderheid aanvaard, kunnen we bij de ratificatie van het Europol-verdrag nog altijd nee zeggen.
Minister Sorgdrager gaf toe dat er in de Europese Unie rechtsongelijkheid zal groeien. Maar het is beter dan helemaal niets.
Haar collega Dijkstal: 'Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden kunnen dan niet alle beroep op het Europese Hof frustreren.'
Beide ministers beschouwen het Franse compromis als 'een opening' om kwestie van binnenlandse zaken en justitie te europeïseren. Dijkstal: 'Dit zet de toon voor de intergouvernementele conferentie van 1996.'
Aanvankelijk werd de Europese Unie het niet eens over het verdrag over politiesamenwerking in Europa (Europol). Het werd zelfs uiterst waarschijnlijk geacht dat het topoverleg van de Europese regeringsleiders over Europol in Cannes zou mislukken. Dat kan nog steeds, als de Europese top het Luxemburgse plan verwerpt.
Met name Groot-Brittannië en de Benelux staan in deze kwestie onverzoenlijk tegenover elkaar. De Britse regering is er mordicus tegen dat het Europese Hof de burgers mag beschermen tegen onrechtmatigheden van Europol.
De Benelux krijgt steun van Italië, Griekenland en Oostenrijk. Frankrijk en Denemarken staan achter Groot-Brittannië. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Jean-Marie Debré noemt de Benelux 'dogmatisch'. En Duitsland accepteert alles als het maar Europol heet.
Méér macht voor een Europese instelling als het Hof betekent volgens de Britten ook meer macht voor 'Europa'. Het zou een nieuw stapje zijn in de richting van een federaal Europa; en dat verafschuwt de regering-Major.
Dinsdag bekrachtigde de Luxemburgse minister van Justitie Fischbach het Benelux-standpunt nog eens: rechtsbescherming voor de burger moet. Europol, zo zei Fischbach, hoort in de Europese integratie thuis.