EU vindt inzet Britten tegen BSE nog onvoldoende

De EU-ministerraad van Landbouw vindt de Britse inzet om de gekke-koeienziekte uit te bannen bemoedigend, maar nog onvoldoende. Na twee dagen van overleg stuurden de ministers hun Britse collega Hogg echter niet helemaal met lege handen naar huis....

Van onze correspondent

LUXEMBURG

In de slotverklaring wordt gezegd dat Groot-Brittannië in ieder geval de aanzet heeft gegeven voor een geleidelijke ('stap voor stap') opheffing van het exportverbod. De Ierse minister Yates suggereerde dat de EU waarschijnlijk eerst de uitvoer zal vrijgeven van gelatine, talg, sperma en kalveren die na 1 mei zijn geboren.

Een concrete datum werd echter niet genoemd, tot verdriet van Hogg. Volgende week komt het permanent veterinair comité van de EU bijeen. De veterinaire deskundigen zouden volgens Yates kunnen adviseren om het exportverbod op de afgeleide produkten en de zeer jonge kalveren op te heffen.

Minister van Landbouw Hogg heeft altijd gesteld dat hij zijn noodslachtplan van 42 duizend risico-runderen slechts uitvoert als de EU zekerheid geeft over de opheffing of in ieder geval versoepeling van het embargo. Absolute zekerheid wilde de Europese ministerheid gisteren niet geven.

'Groot-Brittannië is op de goede weg om van het verbod af te raken', aldus de Ierse minister Yates. Maar de EU verlangt wel extra maatregelen, waaronder een waterdicht registratie- en identificatiesysteem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden