EU verwijt Den Haag negeren milieuwetten

De Europese Commissie is een officiële klachtenprocedure begonnen tegen Nederland en twaalf andere EU-lidstaten wegens het negeren van Europese milieuwetten....

ANP

ANP

BRUSSEL

De dertien lidstaten hebben verzuimd plannen in te leveren voor de verwerking van gewoon, gevaarlijk en verpakkingsafval. Deze verplichting bestaat al enkele jaren. De Europese Commissie wil dat de lidstaten duidelijk maken hoe ze omgaan met afval, welke speciale regelingen er gelden voor bijvoorbeeld gevaarlijk afval en waar het wordt verwerkt of gedumpt. Doel is om de hoeveelheid afval te verminderen en hergebruik aan te moedigen.

Het ministerie van VROM reageert verbaasd. Volgens een woordvoerder heeft Nederland vorige maand een meerjarenplan gevaarlijke afvalstoffen opgesteld en naar Brussel gestuurd. Een tienjarenprogramma gewoon afval is al eind 1995 verschenen. De aanpak van verpakkingsafval is er een onderdeel van. Nederland wil daar niet een apart plan voor maken.

Nederland is verder met negen andere landen op de vingers getikt, omdat het de Europese habitat-richtlijn ter bescherming van bedreigde plant- en diersoorten naast zich neerlegt. Al meer dan twee jaar wacht Brussel op een lijst van natuurgebieden die aangesloten moeten worden op het zogeheten Natura 2000-netwerk van de EU. Nederland heeft tot nu toe slechts een gedeeltelijke lijst ingestuurd en beloofd voor het einde van het jaar met de rest te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden