NieuwsEuropese Unie

EU versoepelt beperkingen voor reizigers naar Europa

De EU heropent vanaf naar verwachting woensdag haar grenzen voor reizigers uit 19 niet-Europese landen, waaronder China, Nieuw-Zeeland, Australië en Marokko.

Marc Peeperkorn
Reizigers op luchthaven Schiphol. Beeld ANP
Reizigers op luchthaven Schiphol.Beeld ANP

De coronabesmettingsgraad in die landen is vergelijkbaar met die in de EU. Bezoekers uit de VS, Rusland, Turkije en veel Latijns-Amerikaanse landen zijn in principe voorlopig nog niet welkom.

Met deze aanbeveling willen de EU-landen de tijdens de coronapandemie ingevoerde reisrestricties voor niet-EU-burgers gecoördineerd opheffen. De lidstaten beraadden zich afgelopen weekeinde op de nog vertrouwelijke lijst van landen waarvan de inwoners straks weer welkom zijn in de EU. Diplomaten verwachten dat het groene licht begin deze week komt.

Er is intensief en langdurig onderhandeld over de landenlijst. Sommige lidstaten zoals Portugal en Griekenland wilden voor meer landen het inreisverbod versoepelen, mede om hun toeristische sector te helpen. Andere verzetten zich daartegen uit vrees voor een tweede golf van coronabesmettingen.

Dalende trend

Op de lijst van 19 landen waarvoor het inreisverbod vermoedelijk vervalt, staan ook Algerije, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Servië, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay. Daarnaast vervallen de beperkingen voor de Europese ministaatjes Andorra, Monaco, San Marino en Vaticaanstad.

Voor al deze landen geldt dat het aantal besmettingen per 100 duizend inwoners de laatste twee weken op hetzelfde of een lager niveau lag dan dat in de EU. Daarbij is er sprake van een dalende trend en de epidemiologische gegevens zijn betrouwbaar. Bovendien laten deze landen ook EU-burgers toe.

De VS, Rusland, Brazilië, Turkije en talloze andere landen voldoen niet aan deze vereisten, daarom zijn reizigers uit die streken nog niet welkom. Er wordt een uitzondering gemaakt voor niet-Europeanen die in de EU belangrijk werk verrichten en zij die een langdurige verblijfsvergunning hebben. Elke twee weken wordt opnieuw bekeken of er reden is de lijst met welkome landen aan te vullen. Europeanen die in landen als de VS of Brazilië wonen mogen wel naar huis maar kunnen bij aankomst tot quarantaine verplicht worden.

De lijst waarover de EU-landen onderhandelden is een aanbeveling. Grensbewaking is een nationale bevoegdheid, elk land bepaalt zelf welke niet-EU-burgers welkom zijn of niet. EU burgers hebben het recht op vrij verkeer in de unie, zonder grenscontroles tussen de meeste landen. Tot eind dit jaar geldt dat ook nog voor de Britten.

Bij de reisrestricties voor niet-Europeanen wordt gestreefd naar een gecoördineerde aanpak om economische en gezondheidsredenen. Als één lidstaat wel burgers toelaat uit zwaar door corona getroffen landen, bestaat de kans dat die vervolgens naar de rest van de EU doorreizen. Dat verhoogt de kans op een nieuwe, snelle verspreiding van het virus. EU-landen kunnen dan grenscontroles herinvoeren maar die hinderen het vervoer en toerisme.

De donorconferentie die de Europese Commissie zaterdag hield om geld in te zamelen voor de wereldwijde bestrijding van het coronavirus, leverde 6,15 miljard euro op. Het merendeel (4,9 miljard euro) kwam van EU-landen en EU-instituties. Muzikanten als Shakira, Justin Bieber en Coldplay verleenden hun medewerking. Samen met de opbrengst van een eerdere donorconferentie begin mei, is er nu 15,9 miljard euro beschikbaar. Daarmee krijgen armere landen toegang tot medicijnen, vaccins en economische hulpprogramma’s.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden