EU verlengt missie tegen piraten

De Europese Unie blijft nog twee jaar langer schepen beveiligen tegen piraten voor de kust van Somalië. De Europese marineschepen blijven daar actief tot minstens december 2012, zo is dinsdag bekend geworden.

De EU-landen hebben besloten ook het werkgebied van de missie uit te breiden naar het oosten en zuiden, omdat de piraten ook daar steeds actiever worden.

Johan de Witt

De EU heeft samen met de NAVO, de VS, China en andere landen veel marineschepen ingezet tegen piraten. Onder de schepen bevindt zich momenteel het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt van de Nederlandse marine.

In de laatste drie maanden heeft de EU naar eigen zeggen ongeveer vijfhonderd piraten verhinderd een schip te kapen. Toch zijn momenteel zeventien schepen met 357 opvarenden in handen van de piraten. Meestal betalen de eigenaren een losgeld om hun gekaapte schepen en de bemanning terug te krijgen.

Noodhulp

Het Nederlandse schip Johan de Witt heeft recent nog noodhulp geboden aan de bemanning van het Noord-Koreaanse koopvaardijschip MV RIM. Dat schip was vier maanden geleden gekaapt, totdat de bemanning zich vorige week eigenhandig van haar belagers wist te ontdoen en koers zette naar open zee. Drie bemanningsleden die bij deze actie gewond raakten, zijn aan boord van de Johan de Witt verzorgd.

Om te voorkomen dat nog meer Somaliërs nog de zee op gaan om schepen te enteren, geeft de Europese Unie ook veel ontwikkelingshulp aan Somalië. Het gaat nu om 180 miljoen euro voor 87 projecten in de jaren 2008 tot en met 2013.

Daarnaast helpt de Europese Unie de Somalische regering om soldaten te trainen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.