EU uiterst kritisch over Wit-Rusland

De Europese Unie heeft maandag forse kritiek geuit op de gang van zaken bij de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland. Volgens de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Ursula Plassnik, zal de EU waarschijnlijk extra sancties tegen het bewind van president Loekasjenko nemen....

Van onze correspondent Bert Lanting

Maar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken willen eerst het eindrapport van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) afwachten, voordat zij nieuwe sancties tegen het regime in Minsk afkondigen. Volgens diplomaten waren de nieuwe EU-landen teleurgesteld over dat uitstel. Zij vonden dat de EU meteen maatregelen had moeten nemen.

De OVSE concludeerde gisteren al dat de verkiezingen, waarbij Loekasjenko 82 procent van de stemmen haalde, niet eerlijk waren verlopen. De afgelopen maanden zijn tal van oppositieleden gevangen gezet en de oppositiekandidaten kregen nauwelijks toegang tot de media, die vrijwel geheel in handen van de overheid zijn.

Plassnik, die de ministersbijeenkomst voorzat, zei het te betreuren dat ‘de Wit-Russische autoriteiten voor een politiek van isolement hebben gekozen’. Maar ze zei er zeker van te zijn dat ‘voor de democratie en de democraten in Wit-Rusland, de winter niet eeuwig zal duren’.

Volgens haar zal de EU geen sancties nemen die ten koste gaan van de bevolking, maar slechts tegen het regime zelf. Gedacht wordt aan verscherping van het visa-beleid, zodat hoge regeringsfunctionarissen buiten de deur worden gehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden