NieuwsBrexit

EU twijfelt aan oprechtheid Johnson, die eerder gemaakte Brexitafspraken aan zijn laars lapt

De EU betwijfelt of het Verenigd Koninkrijk nog te vertrouwen is bij afspraken over een toekomstige handelsrelatie. De Europese Commissie eist op korte termijn opheldering van Londen over een nieuw wetsvoorstel waarin de Britse regering zich het recht voorbehoudt om internationale afspraken te negeren.

Michel Barnier, Brexitonderhandelaar namens de EU (midden), is met zijn staf in Londen op weg naar besprekingen over de toekomstige handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk.Beeld Isabel Infantes / AFP

‘Zeer bezorgd over de Britse aankondiging’, liet Commissievoorzitter Von der Leyen woensdagmiddag via Twitter weten. Zonder het rotsvaste vertrouwen dat afspraken worden nagekomen, is er geen akkoord mogelijk, aldus de Commissievoorzitter. Vicevoorzitter Sefcovic riep de Britse Brexitminister Gove op tot spoedoverleg.

Betrokken EU-ambtenaren noemen de nieuwe crisis in de Brexitonderhandelingen ‘de ergste sinds een jaar’. ‘Er is geen onbetrouwbaarder type aan te wijzen tussen de regeringsleiders dan Boris Johnson’, uitte een ambtenaar zijn ongenoegen. ‘Dit soort gedrag verwacht je van de Russen, niet van de Britten.’

Handelsrelatie

Steen des aanstoots is het woensdag gepresenteerde wetsvoorstel van de regering-Johnson over de handel in het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari, als de overgangsperiode waarin de EU-regels nog gelden is afgelopen. De Britse regering juicht over het eind van deze regels die door ‘onverkozen Europese instituten’ zouden zijn gemaakt. De regels waartegen Londen zich afzet, zijn steeds goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement toen het Verenigd Koninkrijk nog lid was van de EU.

In het wetsvoorstel zegt Londen dat de nieuwe eigen regels indien nodig boven internationale afspraken staan. Dat geldt ook voor staatssteun die het Verenigd Koninkrijk in de toekomst wil verstrekken aan bedrijven.

Eind vorig jaar sloot Johnson met de EU de Terugtrekkingsakte die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (inclusief Noord-Ierland) uit de EU regelt. Om grenscontroles tussen Noord-Ierland en Ierland (dat lid van de EU blijft) te voorkomen, alsook oneerlijke concurrentie, is in een apart protocol vastgelegd dat staatssteun voor Noord-Ierse bedrijven die directe toegang houden tot de Europese markt aan de EU-regels moet blijven voldoen.

‘Kamikaze-actie’

Met zijn nieuwe wetsvoorstel zet Johnson deze afspraak op losse schroeven. De Terugtrekkingsakte en het speciale Ierse protocol zijn internationale verdragen die in juridische zin boven nationale wetten staan. De EU vraagt zich af of Johnson überhaupt nog te vertrouwen is. De Ierse vicepremier Varadkar sprak over een ‘kamikaze-actie’. ‘Dit is echt een serieuze vertrouwensbreuk’, aldus een Brusselse diplomaat. De onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag tussen Brussel en Londen verliepen al uiterst moeizaam, het nieuwe Britse wetsvoorstel maakt de impasse nog groter.

Juristen van de Commissie waren woensdag druk bezig met een eerste analyse van het Britse wetsvoorstel. Het doel ervan is dat de 27 landen met één stem blijven spreken, zoals ze dat tot nog toe doen bij de Brexitonderhandelingen.

Betrokken ambtenaren verwachten niet dat de EU de gesprekken over een handelsakkoord onmiddellijk zal stopzetten. ‘Dan doen we precies wat Johnson wil, dan legt hij de schuld voor een mislukking bij ons’, zegt een van hen. Een No Deal-scenario – geen handelsakkoord: vanaf 1 januari importtarieven en quota in de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU – wordt volgens ambtenaren steeds realistischer.

Meer over de Brexit

En zo drijven de Britten weg, met Johnson aan het roer, koppig en trots
De Britse premier Johnson heeft maandag onverwachts een bom onder de Brexit-onderhandelingen gelegd. Hij koerst aan op een No Deal. Waarom plots die harde opstelling?

Column Bert Wagendorp: ‘We’ve had enough, suckers,’ is de enige taal die de Britten begrijpen
De Brexit is terug in het nieuws! Volgens Bert Wagendorp ‘een verbijsterend schouwspel van pathologische zelfverminking.’ De Britten komen terug op gemaakte afspraken, wat niet nieuw voor ze blijkt te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden