EU-trio voert overleg in Noord-Korea

Drie kopstukken van de Europese Unie zijn in Noord-Korea om te pogen het vrijwel vastgelopen proces van verzoening tussen de beide Korea's vlot te krijgen....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Deze 'levendige, open discussie tussen politici van verschillende achtergrond' ziet Persson als een hoopvol teken voor 'substantiële gesprekken' met Kim vandaag. De Europese missie bestaat voorts uit de twee belangrijkste EU-functionarissen voor buitenlandse betrekkingen en veiligheid: hoge vertegenwoordiger Javier Solana en commissaris Chris Patten. Nooit eerder zijn Europese vertegenwoordigers van dit niveau in Pyongyang geweest.

Op Frankrijk en Ierland na hebben alle EU-landen nu diplomatieke betrekkingen met de Democratische Volksrepubliek Korea. Daardoor had de EU voldoende draagkracht om een bemiddelingspoging in Korea te wagen nadat de Amerikaanse president Bush de steun aan het verzoeningsproces tussen beide Korea's - waarvan president Kim Dae-jung van Zuid-Korea de grote gangmaker was - had bevroren.

Bush bracht ook de onder zijn voorganger Clinton begonnen toenadering tot Noord-Korea tot stilstand. In Washington gaat Noord-Korea weer door voor een 'schurkenstaat', die de VS met raketten zou bedreigen. Deze vermeende dreiging is het belangrijkste argument voor het raketschild dat Bush wil construeren.

De EU wil echter met de VS geen confrontatie over raketschild of Noord-Korea. Persson deed gisteren zijn best om duidelijk te maken dat Europa niet tussenbeide wil komen in de rakettendiscussie tussen de VS en Noord-Korea. Het door Bush aangekondigde programma National Missile Defense zal in het overleg met Kim Jong-il niet ter sprake komen, zei hij. 'Daarvoor is de NAVO.'

Washington moet volgens Persson de tijd krijgen om zijn beleidslijn inzake Korea te herzien. Patten zei dat Bush misschien wat harder zal optreden dan zijn voorganger, maar uiteindelijk op ongeveer dezelfde lijn zal uitkomen. Intussen biedt de EU in Pyongyang ideeën, adviezen en hulp aan voor vermindering van de spanning.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden