EU trekt voor Noord-Afrika en Midden-Oosten 24 miljard uit

De Europese Commissie wil tussen nu en 1999 ruim 24 miljard gulden besteden aan samenwerking met Noord-Afrika en het Midden-Oosten....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

De Europese Raad van Essen had in december 1994 om een concreet plan gevraagd voor een partnerschap tussen de Europese Unie en de landen rond de Middellandse Zee. De Europese leiders vonden het bestaande plan - dat eveneens door Marín was opgesteld - van de Europese Commissie over nauwere samenwerking met deze landen behalve het prijskaartje - bijna twaalf miljard gulden - toen nogal vaag.

In Essen werd wel erkend dat de EU een zeker evenwicht in acht moest nemen tussen haar politiek voor Oost-Europa en voor de landen aan de Europese zuidgrens.

Marín presenteerde woensdag in Brussel zijn nieuwe plan in de veronderstelling dat de Unie de twaalf miljard gulden waar hij in 1994 om had gevraagd, al op zak had. De Europese Investeringsbank moet er volgens hem nog eens twaalf miljard gulden (aan zachte leningen) bij doen. Het gaat immers, zei hij, om de stabiliteit aan de zuidgrens van Europa.

De miljarden moeten grofweg uitgegeven worden aan drie thema's. Ten eerste: het steunen van de periode van economische overgang in Noord-Afrika. Hierbij gaat het onder andere om het - binnen tien jaar - realiseren van een Euro-Afrikaanse vrijhandelszone; het stimuleren van de privé-sector, de modernisering van de industrie, het stimuleren van Europese particuliere investeringen en het verbeteren van de economische- en sociale infrastructuur.

Ten tweede: steun voor een beter sociaal-economisch evenwicht in Noord-Afrika. Marín denkt vooral aan de verbetering van de sociale diensten in de stedelijke gebieden in Noord-Afrika; een harmonieuze ontwikkeling van het platteland; het steunen van culturele uitwisseling en het onderwijs. En samenwerking in de strijd tegen terrorisme, drugshandel en illegale immigratie.

En dan het derde thema: het ondersteunen van de regionale integratie tussen de Noordafrikaanse landen onderling.

Het programma dat Marín voor ogen staat, lijkt als veel op dat wat de EU voor hulp aan de Oosteuropese landen heeft ontwikkeld. Voor Oost-Europa heeft de Europese Commissie tot 1999 ruim vijftien miljard gulden uitgetrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden