EU trekt 3,6 miljard extra uit voor vluchtelingencrisis

'Geld is het probleem niet', bezwoeren bondskanselier Merkel en EU-president Tusk donderdag in de vroege uurtjes na afloop van de speciale vluchtelingentop. De lidstaten trekken komende jaren graag minimaal 3,6 miljard euro extra uit om vluchtelingen vooral buiten Europa op te vangen. De rekening loopt naar verwachting op met nog enkele miljarden, de uitspraak van premier Rutte dat het wel mee zal vallen ten spijt.

Moeder en kind in een trein vanuit Hongarije. Beeld AP

De ochtend na de top zijn de meest betrokken EU-ambtenaren druk bezig te becijferen hoeveel miljarden de regeringsleiders precies hebben toegezegd. Tijdens het diner rolden er weinig concrete bedragen over tafel, maar in hun slotverklaring beloofden de premiers elke bijdrage van de Europese Commissie (uit het EU-budget) te zullen bijplussen met een overeenkomstig bedrag.

Syriëfonds

Volgens de Commissie gaat het de komende jaren om zeker 2,6 miljard euro. Ten eerste is er de 1,8 miljard die de Commissie heeft gereserveerd voor het Afrikafonds, bedoeld voor investeringen die werk en welvaart brengen zodat er minder mensen uit Afrika deze kant op komen. De lidstaten moeten nu eenzelfde bedrag in het fonds storten.

Hetzelfde verhaal voor het Syriëfonds voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Libanon, Jordanië en Turkije. De Commissie stelt een half miljard euro beschikbaar, de leiders worden geacht dat te evenaren. Daarnaast trekt de Commissie 300 miljoen extra uit voor humanitaire noodhulp voor vluchtelingen, eenzelfde wordt verwacht van de lidstaten.

Een Syrische vluchteling voor de kust van Lesbos. Beeld AP

'Hotspots'

De leiders zelf zegden tijdens hun diner al 1 miljard euro toe aan VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, waarmee het totaalbedrag op 3,6 miljard uitkomt. In de slotverklaring van de leiders zitten echter een aantal beloften waar nog geen bedrag aan is gekoppeld. Zo pleiten de leiders voor het beter bewaken van de Europese buitengrenzen met mensen en materieel van de lidstaten maar ook door de betrokken EU-agentschappen (Frontex, Europol, EASO) van meer geld te voorzien. De Commissie rekent alvast op minimaal enkele honderden miljoenen euro's.

Dan zijn er de inmiddels befaamde 'hotspots', de asielopvangcentra in Griekenland en Italië waar met EU-personeel de registratie (en eventueel terugkeer) van migranten moet gaan plaatsvinden. Het gaat hier om de begeleiding van vele tienduizenden asielzoekers, het is de vraag of de bestaande EU-fondsen daarin kunnen voorzien.

'Grootste asielstroom komt nog'

Bovendien staat Europa volgens EU-president Tusk de grootste asielstroom nog te wachten. Brusselse ambtenaren spreken over nog eens 800.000 tot 1 miljoen vluchtelingen tot het eind van het jaar. De opvang van deze mensen zal eveneens uit het EU-budget of via de lidstaten bekostigd moeten worden. Dezelfde ambtenaren voorspellen dat de Westelijke Balkanlanden (Servië, Montenegro, Macedonië) en Turkije financiële steun zullen vragen in ruil voor het tegenhouden van migranten.

'We werken dag en nacht aan nieuwe begrotingsvoorstellen', liet de Commissie donderdagmiddag weten. Die worden als het goed gaat volgende week gepresenteerd.

EU-president Donald Tusk. Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden