Nieuws

EU trekt 1 miljard uit voor vaccins in Afrika

De EU trekt 1 miljard euro uit om Afrikaanse landen te helpen zelf coronavaccins te produceren. Het is geld is bedoeld voor de bouw van vaccinfabrieken, de opleiding van het benodigde personeel en de gegarandeerde aanvoer van de benodigde grondstoffen.

Marc Peeperkorn
De Italiaanse premier Mario Draghi en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen brengen de ‘heldere boodschap’ van hun collega-wereldleiders over aan de pers. Beeld REUTERS
De Italiaanse premier Mario Draghi en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen brengen de ‘heldere boodschap’ van hun collega-wereldleiders over aan de pers.Beeld REUTERS

Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie maakte de EU-bijdrage vrijdagmiddag bekend op een bijeenkomst van de leiders van de G20-landen (de grootste economieën) in Rome. De G20-top was vanwege de coronapandemie geheel gewijd aan gezondheidszorg. ‘De wereldleiders hadden vandaag een heldere boodschap: Nooit meer! Covid-19 moet de laatste pandemie ooit zijn’, aldus Von der Leyen.

De 1 miljard euro komt deels uit het EU-budget, verder springt de Europese Investeringsbank bij. Het geld zal naar verschillende Afrikaanse landen gaan, zoals naar Senegal waar de EU al steun verleent aan het Pasteur Instituut in Dakar.

De Commissievoorzitter zei dat de EU-landen ernaar streven eind dit jaar minimaal 100 miljoen van hun eigen vaccindoses aan armere landen te schenken. De Europese regeringsleiders bespreken dit dinsdag, als ze elkaar in Brussel ontmoeten voor een extra EU-top. De Franse president Macron stelde enkele maanden geleden voor dat alle EU-landen 5 procent van hun doses zouden weggeven aan armere landen. De EU verwacht dit jaar ruim 2 miljard doses te ontvangen van de vier vaccinproducenten waarmee het contracten heeft gesloten. Als die doses daadwerkelijk geleverd worden, zijn dat er meer dan nodig om de circa 450 miljoen EU-burgers in te enten.

Kostprijs

Farmaceuten BioNTech-Pfizer, Moderna en Johnson&Johnson kondigden aan dit jaar 1,3 miljard vaccindoses tegen kostprijs of lage prijs beschikbaar te stellen voor de armere landen. Het merendeel (1 miljard doses) komt van BioNTech-Pfizer. In 2022 leveren de drie fabrikanten nog eens ruim 1 miljard doses tegen lage prijzen.

In een gezamenlijke verklaring onderstreepten de G20-leiders het belang van open, veilige en betrouwbare aanvoerlijnen van onder meer vaccins en de ingrediënten daarvoor. ‘Dat betekent: geen exportverboden’, aldus Von der Leyen, die verwacht dat de VS nu snel hun exportverbod op vaccins zullen opheffen. Dat verbod - ingesteld door de vorige Amerikaanse president Trump, gehandhaafd door Biden - is de EU een doorn in het oog. Van de in de EU geproduceerde vaccins, wordt bijna de helft geëxporteerd.

De EU zal in de wereldhandelsorganisatie WTO een versoepeling van de patentregels bepleiten zodat bij epidemieën een vaccin door meer bedrijven gemaakt kan worden. De ontwikkelingslanden dringen daar op aan.

Verder besloten de G20-landen (inclusief China) een waarschuwingssysteem op te zetten om de uitbraak van besmettelijke ziekten voortaan in de kiem te smoren. China werd vorig jaar zwaar bekritiseerd omdat het pas na weken toegaf dat er een nieuw virus was opgedoken Wuhan. De wereldwijde verspreiding van het coronavirus kreeg daardoor een vliegende start. ‘We hebben onze les geleerd’, zei Von der Leyen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden