EU-top: wordt Dijsselbloem de nieuwe Olli Rehn?

Premier Rutte en zijn EU-collega's moeten vanavond tijdens een diner een aantal belangrijke posten in Brussel verdelen. De strijd dreigt verbeten te worden.

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en eurogroepvoorzitter, met Eurocommissaris Olli Rehn op het ministerie van Algemene Zaken, juni 2013. Beeld anp

De EU-top in Brussel staat vanavond in het teken van banen. Niks nieuws onder de zon, alleen gaat het dit keer niet om de miljoenen Europese werklozen, maar om de topfuncties in Brussel voor de komende vijf jaar.

Gisteren werd de Luxemburger Juncker door het Europees Parlement verkozen tot voorzitter van de nieuwe Europese Commissie. Juncker heeft een grote stem in de benoemingen voor de resterende topposities, waaronder de EU-buitenlandchef, de voorzitter van de Europese Raad (de nieuwe 'EU-president') en een opvolger voor Jeroen Dijsselbloem als eurogroepvoorzitter. En dan hebben we het nog niet over de 27 (naast Juncker) leden van de Europese Commissie. Juncker moet de zware en lichte portefeuilles evenwichtig verdelen over mannen en vrouwen, de politieke stromingen, euro- en niet-eurolanden, noord en zuid, oude en nieuwe lidstaten. Elk land heeft recht op één commissaris.

Hoge Vertegenwoordiger
Het diner van regeringsleiders vanavond moet op zijn minst één topbenoeming opleveren: die van de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid. Geruzie en besluiteloosheid van de leiders over de 'EU-minister van Buitenlandse Zaken', tevens kernspeler van de Europese Commissie, belemmeren Juncker anders bij de samenstelling van de rest van zijn team, dat op 1 november moet aantreden.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Mogherini gooit hoge ogen dankzij een energie lobby van partijgenoot en premier Renzi. De Oost-Europese lidstaten hebben echter laten weten nadelen te zien. Mogherini zou slap zijn tegenover Moskou. De omvangrijke economische betrekkingen tussen Rusland en Italië zouden Mogherini partijdig maken. De gesprekken met Moskou vormen de eerste en voornaamste opdracht voor de nieuwe buitenlandcommissaris. Ook vanavond spreken de Europese leiders over de situatie in Oekraïne. Als de Europese leiders die taak niet willen toevertrouwen aan Mogherini, is de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Sikorski wellicht een goed alternatief.

EP-voorzitter Martin Schulz feliciteert Juncker, nadat het Europees Parlement hem heeft verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Beeld epa

Protest Nederland
Als het meezit komt ook het voorzitterschap van de eurogroep aan bod. Minister Dijsselbloem van Financiën bekleedt deze parttimefunctie tot juni 2015. Volgens de zittende EU-president Van Rompuy is er 'brede steun' dat de Spaanse minister De Guindos het nadien overneemt. Nederland is tegen, maar volgens Van Rompuy moet premier Rutte accepteren dat Dijsselbloems termijn afloopt.

Mogelijk dat de leiders beslissen de eurogroep een permanente voorzitter te geven, iets waar Nederland ook tegen is. Rutte zal dan compensatie eisen in de vorm van een zware portefeuille in de Commissie, mogelijk voor Dijsselbloem. Juncker heeft beloofd dat de opvolger van Olli Rehn als 'begrotingstsaar' een sociaal-democraat zal zijn.

Betrokken ambtenaren en diplomaten betwijfelen overigens of de leiders met één diner al hun meningsverschillen kunnen oplossen. De aanvang van de top werd vanmiddag al met twee uur uitgesteld naar 20.00 uur, een teken dat de vooronderhandelingen niet gladjes verlopen. Betrokkenen houden er rekening mee dat alleen de Hoge Vertegenwoordiger wordt gekozen, de rest is dan iets voor na de zomer. Een mager resultaat en moeilijk uit te leggen aan de burger dat met 26 miljoen werklozen in Europa de regeringsleiders er niet in slagen meer dan één baan te verdelen.

Vanavond op Volkskrant.nl: live updates over het verloop van de Europese top.

EU-president Herman Van Rompuy arriveert bij het informele overleg van de Europese Volkspartij (de partij van onder meer Commissievoorzitter Juncker), voorafgaande aan de EU-top. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden