EU-studenten krijgen beurs in Nederland

Studenten uit de Europese Unie kunnen in Nederland volledige studiefinanciering krijgen als ze hier minstens vijf jaar hebben gewoond. Zij hebben dan recht op een beurs, een openbaarvervoerjaarkaart en een lening....

ANP

Dat heeft staatssecretaris Rutte (Onderwijs) maandag geschreven in antwoord op vragen van de VVD en de PvdA. Nu hebben EU-studenten alleen recht op een bijdrage voor het collegegeld. Nederland verruimt de regels na een recente uitspraak van het Europees Hof in Luxemburg in de zaak van een Franse student die in Engeland studiefinanciering eiste. Volgens het Hof had hij daar recht op omdat hij al drie jaar in Engeland woonde.

Nederland kiest voor een termijn van vijf jaar omdat die aansluit bij een Europese richtlijn die 1 mei 2006 van kracht wordt. Volgens deze regel hebben EU-burgers recht op voorzieningen van een EU-lidstaat als zij er langer dan vijf jaar legaal wonen.

Het Europees Hof bepaalde dat landen studiefinanciering moeten geven aan EU-burgers, maar wel voorwaarden mogen stellen. De student moet al enkele jaren in het land wonen, of een andere band met het land hebben.

Het Hof deed half maart uitspraak in een zaak van de Franse student Dany Bidar. Hij verhuisde in 1998 samen met zijn moeder naar Engeland, waar hij de laatste drie jaar van de middelbare school volgde. Toen hij vervolgens in Engeland wilde studeren, werd hem een beurs geweigerd.

Studentenorganisatie ISO reageert teleurgesteld. Volgens voorzitter M. Hofmijster biedt de nieuwe regel slechts soelaas voor enkele tientallen buitenlandse studenten. ‘De obstakels rond de mobiliteit van studenten zijn dus nog lang niet van tafel.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden