EU straft VS met handelssancties

De Europese Unie begint vandaag met het instellen van handelssancties tegen de Verenigde Staten als straf voor een regeling die Amerikaanse exportbedrijven belastingvoordelen biedt, doordat ze hun winsten buitenslands kunnen houden....

Eurocommissaris Pascal Lamy (Handel) was vorige week nog naar Washington gereisd om te pogen de VS ertoe te bewegen de wet in te trekken, maar het was wel duidelijk dat het daarvoor te laat was. Het Congres praat al geruime tijd over aanpassing van de wet, maar tot nog toe zit er geen schot in. De Amerikaanse regering had nog op het laatste moment een beroep gedaan op de Europese Commissie om van de strafmaatregelen af te zien. Volgens de regering-Bush wordt er wel degelijk gewerkt aan het probleem, maar kost het nu eenmaal tijd om dergelijke wetswijzigingen door het Congres te krijgen.

Lamy maakte eind vorige week echter duidelijk dat de EU lang genoeg gewacht had. De WTO concludeerde vier jaar geleden al dat de FSC-constructie een ongeoorloofde vorm van exportsubsidie inhield. 'Wij zijn heel geduldig geweest', zei Lamy.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen hadden het afkondigen van de sancties eerder al vergeleken met het laten ontploffen van een 'kernbom'. Maar bij de Commissie wordt erop gewezen dat de sancties nog meevallen bij het bedrag aan strafmaatregelen waarvoor de WTO toestemming had gegeven. Vorig jaar bepaalde de WTO dat de EU voor vier miljard euro aan sancties tegen de VS mocht nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden