Nieuws

EU stemt over zuivelnaamgeving: mag ‘variatie op yoghurt’ nog?

Mogen aanduidingen als ‘alternatief voor kaas’ of ‘variatie op yoghurt’ nog worden gebruikt op plantaardige look-a-likes? Mag sojadrank nog verkocht worden in iets dat op een melkpak lijkt? Dat zijn vragen waar de Europese Unie zich deze week over buigt.

Mag sojadrank straks nog verkocht worden in verpakkingen die lijken op een melkpak? Beeld BELGA
Mag sojadrank straks nog verkocht worden in verpakkingen die lijken op een melkpak?Beeld BELGA

Eind vorig jaar werd het voorstel om namen als ‘worstjes’ en ‘burgers’ voor vleesvervangers te verbieden verworpen door het Europees Parlement. Maar een amendement om ‘zuiveltermen’ uit te bannen voor plantaardige alternatieven haalde het wel, met stemmen van onder andere het Nederlandse CDA.

Deze week moeten de Europese Commissie en de ministerraad besluiten of het amendement wordt omgezet in wetgeving. In de aanloop daar naartoe is er een lobby op gang gekomen van voor- en tegenstanders. De zuivelindustrie wil het voorstel over de streep trekken. Maar een brede groep opponenten wil het juist helemaal van tafel vegen.

Consumenten

Ruim 430 duizend consumenten ondertekenden de afgelopen maanden een online petitie die is opgezet door producenten van plantaardige zuivel en ProVeg, een internationale organisatie die zich sterk maakt voor meer plantaardig en minder dierlijk eten. ‘Laten we de klimaatcrisis serieus nemen en plantaardig voedsel beschermen’, aldus Jasmijn de Boo, vicepresident van ProVeg. ‘Onze toekomst hangt ervan af.’

Ook de koepel van Europese consumentenorganisaties, Beuc, heeft zich tegen het voorstel uitgesproken. Volgens de Beuc maakt het voorstel plantaardige alternatieven minder aantrekkelijk voor consumenten. ‘Terwijl we weten dat we meer plantaardig moeten gaan eten.’

Producten van dierlijke oorsprong

In de huidige wetgeving zijn termen als melk, kaas, boter of yoghurt al verboden voor plantaardige alternatieven. Die zijn voorbehouden aan producten van dierlijke oorsprong. Amendement 171 van het Europees Parlement gaat nog een stap verder.

Met dit amendement wordt elke verwijzing naar ‘echte’ zuivel verboden. Dat geldt bijvoorbeeld voor aanduidingen als ‘variatie op’ of ‘vervanger van’ (yoghurt, melk of kaas). Ook termen als ‘boterig’ en ‘romig’ zijn uit den boze voor plantaardige producten.

Het kan er zelfs toe leiden dat sojadrank niet meer verkocht mag worden in verpakkingen die lijken op een melkpak of dat op een pak haverdrank geen witte druppel meer mag staan die op melk lijkt, zegt Marco Contiero, landbouwdeskundige van Greenpeace in Brussel. Want volgens het amendement is elke imitatie of beeltenis die een gelijkenis oproept met zuivel niet toegestaan.

Greenpeace

Greenpeace heeft samen met twintig organisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds, een brief geschreven aan de EU-leiders met een oproep om amendement 171 tegen te houden. Het argument van de zuivelindustrie dat zuiveltermen voor plantaardige producten verwarring veroorzaken, is overdreven, aldus Contiero. ‘Iemand die een plantaardig alternatief voor boter koopt, snapt echt wel dat het geen echte boter is. Daar kan niemand zich in vergissen.’

Wat Greenpeace betreft hoeft niet iedereen veganist of vegetariër te worden, benadrukt Contiero. ‘Maar dit is vooral een poging van de zuivelindustrie om de markt voor plantaardige alternatieven te beperken. Terwijl we weten dat die juist beter zijn voor het milieu.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden