EU stelt sancties in tegen Zimbabwe

De Europese Unie heeft maandag sancties afgekondigd tegen de regering van Zimbabwe. Ook trekt de EU haar dertig leden tellende missie terug die toezicht moest houden op de presidentsverkiezingen die volgende maand worden gehouden....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

De maatregelen volgen op het besluit van de Zimbabwaanse regering om het hoofd van de EU-missie, de Zweed Pierre Schori, het land uit te zetten.

De EU bevriest de banktegoeden die president Mugabe en twintig trouwe medewerkers en regeringsleden aanhouden in Europa. Ook wordt deze groep de toegang tot Europa ontzegd. Het derde onderdeel van de sancties is een volledig wapenembargo. De Zimbabwaanse minister van Informatie noemde gisteravond de sancties 'georganiseerd economisch terrorisme'.

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken zei 'geen vrije en faire verkiezingen' meer te verwachten, nu niet alleen de waarnemers maar ook de pers geen mogelijkheid krijgen om de verkiezingen bij te wonen.

Missieleider Schori werd dit weekeinde Zimbabwe uitgezet omdat zijn accreditatie niet in orde zou zijn. Mugabe verweet hem en de hele EU bovendien politieke arrogantie. De president had al eerder laten weten dat waarnemers uit zes EU-landen, waaronder Nederland, niet welkom zouden zijn omdat ze te kritisch tegenover zijn regime en te vriendelijk voor de oppositie zijn.

Mugabe heeft de laatste twee jaar veel maatregelen genomen die de bewegingsvrijheid van de oppositie beperken en de vrijheid van meningsuiting belemmeren. Opponenten van het regime worden zonder vorm van proces opgepakt en vermoord.

De EU richt haar sancties alleen tegen 'hen die de EU verantwoordelijk acht voor het geweld, de mensenrechtenschendingen en de preventie van vrije en eerlijke verkiezingen'. Ze zijn niet bedoeld 'om de gewone burgers van Zimbabwe schade te berokkenen'.

Sommige EU-landen twijfelden gisteren tot het laatste moment over de sancties, vooral vanwege het feit dat veel Afrikaanse landen er weinig heil in zien. 'Maar niets doen zou onacceptabel zijn', zei de Belgische minister Michel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden