nieuws

EU stelt sancties in tegen vrouw en zoon van Daniel Ortega, de dictatoriale president van Nicaragua

De Europese Unie heeft sancties ingesteld tegen de Nicaraguaanse vicepresident Rosario Murillo, tevens echtgenoot van de autoritaire sandinistische president Daniel Ortega.

President Daniel Ortega en zijn vrouw en vicepresident  Rosario Murillo.	 Beeld AP
President Daniel Ortega en zijn vrouw en vicepresident Rosario Murillo.Beeld AP

Ook hun zoon Juan Carlos staat sinds maandag op de sanctielijst, net als zes andere hoge Nicaraguaanse ambtenaren. De EU reageert met de sancties op de repressieve politiek van de Ortega’s, die de afgelopen maanden vrijwel alle oppositieleiders lieten oppakken.

De 75-jarige Ortega begint in de nadagen van zijn leven steeds meer te lijken op de dictator die hij ooit hielp verdrijven. Eind jaren zeventig was hij een van de helden van de sandinistische revolutie (vernoemd naar de Nicaraguaanse vrijheidsstrijder Augusto Sandino) die een einde maakte aan het bewind van Anastasio Somoza. Die was de laatste telg van een dynastie die sinds de jaren dertig de touwtjes stevig in handen had. Anno 2021 is het Ortega die al ruim vier decennia een stempel drukt op zijn land. Bij de komende verkiezingen in november is hij voor de vierde keer op rij kandidaat, de voltallige oppositie staat buiten spel.

De rechtse Noel Vidaurre was vorige week de zevende presidentskandidaat die werd opgepakt door de regering van Ortega. Stuk voor stuk worden de oppositieleiders beschuldigd van ‘ondermijning van de soevereiniteit en onafhankelijkheid van het land’. Met een schimmige wet in de hand bombardeert Ortega elke politicus die niet in zijn straatje past tot landverrader die heult met de Verenigde Staten.

In totaal zijn 28 oppositieleden opgepakt. ‘Zijn regering heeft volledige controle over elke tak van de overheid, inclusief de rechtspraak en de verkiezingsraad’, schreef mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in juni.

In een kleine twee jaar tijd stellen de 27 Europese lidstaten voor de tweede keer sancties in tegen hoge Nicaraguaanse regeringsfunctionarissen. Al eind 2019 dreigde de EU met maatregelen en in mei vorig jaar werden de eerste zes ambtenaren op een lijst gezet. Dit keer gaat de Europese Unie een stap verder en bestraft ze de vrouw en een van de zonen van president Ortega. Hun eventuele Europese tegoeden worden bevroren en ze zijn niet meer welkom in de Europese Unie. De president zelf blijft vooralsnog buiten schot.

Internationale kritiek en sancties lijken weinig indruk te maken op Ortega, die maar één doel voor ogen heeft: een vierde termijn veiligstellen. In 2018 liet de president al zien dat hij geen enkel middel schuwt om de macht te behouden. Zijn ordetroepen sloegen hardhandig een groot volksprotest neer, honderden Nicaraguanen kwamen om.

Ook recent zijn demonstraties met geweld gesmoord. De oppositiekrant Confidencial beschreef Ortega’s herverkiezing in november al als voldongen feit. De krant vermoedt dat de president zijn vrouw Murillo (70) en hun kinderen klaarstoomt om zijn bewind voort te zetten.

De repressie van het sandinistische regime richt zich niet alleen op rechtse tegenstanders. Ortega heeft ook oude strijdmakkers laten oppakken. De prominentste presidentskandidaat die is gearresteerd is Cristiana Chamorro, gerenommeerd journalist en dochter van de voormalige president Violeta Barrios de Chamorro en de door het Somoza-regime in 1978 vermoorde journalist Pedro Joaquín Chamorro. Cristiana Chamorro’s moeder versloeg in 1990 Ortega, nadat die sinds 1979 het land had geleid.

De leider van de sandinisten bleef een invloedrijk politicus en keerde in 2007 terug naar het presidentieel paleis. Tijdens zijn eerste termijn stemde zijn partij FSLN, het Nationaal Sandinistisch Bevrijdingsfront, voor een grondwetswijziging die een tweede presidentstermijn mogelijk maakte. Een paar jaar later schafte het parlement de beperking in zijn geheel af en opende de weg naar een oneindig presidentschap, zolang Ortega erin slaagt alle tegenstand de kop in te drukken.

Verbetering: In een eerdere versie van dit verhaal stond dat Ortega in november voor de vierde keer de verkiezingen in november had gewonnen. Er had moeten staan dat hij voor de vierde keer op rij meedoet aan de verkiezingen van november dit jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden