EU sluit geen akkoord over steun boeren

De 28 landen van de Europese Unie zijn het maandag niet eens geworden over een plan om de noodlijdende landbouwsector te helpen. Het extra ingelaste overleg in Brussel is maandag afgesloten zonder akkoord. Op tafel lag een voorstel van de Europese Commissie, die met een set van maatregelen ter waarde van 500 miljoen euro de boeren tegemoet wilde komen.

Redactie
Nederlandse ME'ers worden ingezet bij het boerenprotest. Beeld epa
Nederlandse ME'ers worden ingezet bij het boerenprotest.Beeld epa

De prijzen voor melk, vlees en fruit zijn fors gedaald onder meer door de Russische ban op Europese landbouwproducten en een flink afgenomen vraag. Volgende week komende bewindslieden weer bij elkaar, in Luxemburg, om tot een oplossing te komen.

Het leeuwendeel van de half miljard is bestemd voor de zuivelsector en moet vooral naar de hardst getroffen lidstaten en landbouwers gaan, stelde Brussel. Er moet zo veel mogelijk rekening worden gehouden met de specifieke situatie in elke lidstaat. Het geld moet gaan naar de lidstaten die dan zelf maatregelen kunnen nemen, bijvoorbeeld om een deel van de subsidies aan boeren eerder uit te betalen.

Alle landen zijn doordrongen van de noodzaak om steun te bieden, benadrukte vicevoorzitter Jyrki Katainen van de Europese Commissie na afloop van het overleg. Maar over details is er nog geen akkoord, stelde hij.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken sprak van een 'goed basispakket'. Ze wilde niet vooruit lopen op hoeveel geld er voor getroffen Nederlandse boeren komt of waaraan zij het precies wil gaan uitgeven. Zij benadrukte dat Nederland wil dat er ook maatregelen komen om de varkensvleessector te helpen en niet alleen de melksector. 'We zijn er nog niet, maar we zijn goed opgeschoten.'

Een groep boeren belegerde maandag het Schumanplein in Brussel en bekogelde de politie met stenen en flesjes. Die antwoordde daarop met traangas en het waterkanon. Eerder op de dag gebruikte de politie ook al het waterkanon, omdat de boeren met hun tractors probeerden door de barricaden te breken. Aan het Schumanplein staan veel gebouwen van de Europese Unie.

De boeren vinden dat ze te weinig geld krijgen voor hun vlees, zuivel, gewassen en eieren. Bovendien zouden ze te weinig hulp krijgen wanneer de prijs sterk daalt. Ze willen dat de productie wordt beperkt, waardoor de prijzen stijgen. \

'Brussel, help boeren de crisis door'

Wel boetes betalen, maar geen steun krijgen als de markt ineenstort: dat kan niet, vinden de Europese melkboeren en varkenshouders. Ook vandaag trekken ze naar Brussel. Lees hier een interview met LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Mobiele Eenheid

De Franse tak van het European Milk Board reageerde stevig tijdens de betoging. 'Als er nu geen grote beslissing wordt genomen, zullen we middelen gebruiken die we nog nooit hebben gebruikt. De acties zullen gewelddadig worden, om onze families te beschermen.'

Nederlandse ME'ers werden maandag ook ingezet bij het boerenprotest. Vier pelotons ME'ers zijn erheen gestuurd, laat een woordvoerster van de Nationale Politie weten. Persbureau Belga heeft het over 140 agenten. Ze staan hun Belgische collega's bij.

Het protest begon rustig, maar werd aan het begin van de middag grimmig. De politie zette een paar keer een waterkanon in om de boeren terug te dringen. Dat gebeurde toen de demonstranten met tractoren door een afzetting wilden rijden. Een agent raakte gewond. De boeren rukten boompjes uit het plein en gooiden die op een grote brandstapel. Met het waterkanon doofde de politie de vlammen.

Politie bij het boerenprotest in Brussel. Beeld epa
Politie bij het boerenprotest in Brussel.Beeld epa

Wat willen de boeren?

- De boeren vinden dat ze te weinig geld krijgen voor hun vlees en zuivel. Dat komt volgens hen doordat ze afhankelijk zijn van fabrieken en supermarkten. De boeren voelen zich 'vastgeketend aan de industrie en de distributiesector'. Hun kosten stijgen, maar dat kunnen ze niet doorberekenen, ze moeten er zelf voor opdraaien. Dat is niet houdbaar, zeggen de boeren.

- Hulp bij prijsdalingen. Als de prijzen dalen, en dus de inkomsten van de boeren, helpt Europa volgens hen te weinig. Als voorbeeld noemen ze de Russische boycot van Europees groente en fruit. Daardoor kwam er meer aanbod in Europa, waardoor de prijzen daalden. 'De landbouw is geen oorzaak, maar draagt wel alle gevolgen', zeggen ze in hun oproep tot protest.

- De boeren zijn tegen schaalvergroting, het ontstaan van steeds grotere boerderijen met steeds meer dieren en steeds grotere akkers. Ze willen 'een menselijke schaal' met 'kwaliteit, duurzame teeltmethoden en leefbaarheid'.

- De boeren vinden dat ze meer zijn dan alleen producenten van eten en drinken. De landbouw zorgt voor het landschap en de cultuur op het platteland 'en betekent meer dan de marktwaarde van haar producten', zo luidt de oproep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden