EU: situatie mensenrechten in Turkije verslechtert

Turkije moet de mediavrijheid beter beschermen, de vredesbesprekingen met de Koerden weer oppakken en de spiraal van geweld en de schendingen van mensenrechten stoppen. Dat concludeert de Europese Unie in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd. Het rapport, dat gaat over de toetreding van landen tot de Europese Unie, is wel positief over Servië en Macedonië.

De Turkse president Erdogan. Beeld afp

In het rapport wordt gekeken of landen die willen toetreden tot de Europese Unie hun kansen daarop vergroot hebben. In het geval van Turkije is dat niet het geval. De EU spreekt over 'ernstige tekortkomingen in de rechterlijke macht, in de vrijheid van meningsuiting en vergadering'. Ook is het land het afgelopen jaar onveiliger geworden.

De situatie in Turkije leek te verbeteren toen er toenadering werd gezocht tot de Turkse Koerden, maar ook die vooruitgang is inmiddels tot stilstand gekomen. De EU hoopt dat de onlangs gekozen regering snel werkt aan deze 'dringende zaken'.

Positieve punten

Positieve punten in het rapport gaan over de verbeterde samenwerking tussen de EU en Turkije wat betreft vluchtelingenopvang, de strijd tegen IS en visa-uitgifte. Deze punten zijn voorlopig echter niet doorslaggevend voor toetreding van Turkije tot de EU. De gesprekken over eventuele toetreding van het land lopen al tien jaar.

Elk jaar maakt de EU een rapport over kandidaat-lidstaten, zoals Turkije. In het rapport staat of deze landen progressie hebben geboekt in de aanloop naar een mogelijk lidmaatschap. Ook Servië, Montenegro, Albanië, Kosovo, Macedonië, Bosnië en Herzegovina worden besproken.

Servië en Macedonië maken kans

Met sommige van deze landen is wel vooruitgang geboekt. Johannes Hahn, de Eurocommissaris voor Uitbreiding, stelt dan ook dat de EU graag wil uitbreiden. 'De huidige vluchtelingencrisis laat zien hoe cruciaal nauwe samenwerking tussen de EU en landen in het zuidoosten van Europa is', zegt Hahn.

Het afgelopen jaar is de EU begonnen met de onderhandelingen over toetreding van Montenegro. De Commissie voor Uitbreiding deed in september een aanbeveling om te starten met de toetreding van Servië. De overheden van EU-lidstaten moeten daar eind dit jaar over beslissen. De Commissie prees de Servische premier Vucic vanwege zijn politieke en economische hervormingen en de aanpak van de vluchtelingenstroom die via Servië de EU trachten te bereiken. Ook de vooruitgang in de relatie tussen Servië en zijn voormalige provincie Kosovo werd geprezen.

Wel moet de Servische regering zijn rechtsstaat beter waarborgen, vrijheden die bij een rechtsstaat horen beter beschermen en meer in lijn handelen met EU-maatregelen op het gebied van buitenlands beleid. Dat laatste is eigenlijk codetaal voor de sancties die de EU aan Rusland heeft opgelegd wegens de situatie in Oekraïne, schrijft The Wall Street Journal. Daarnaast waarschuwt de Europese Commissie dat het de rechterlijke macht in Servië nog altijd aan onafhankelijkheid ontbeert. Ook corruptie in het bedrijfsleven in het voormalige Oostblokland ligt op de loer, aldus de EU.

De Europese Commissie gaf in de rapporten aan eveneens de onderhandelingen te willen starten met Macedonië. Ook daar moeten huidige EU-lidstaten hun toestemming voor geven.

EU-Commisaris Johannes Hahn. Beeld ap
De Servische premier Aleksandar Vucic. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.