EU schrapt president Loekasjenko van sanctielijst

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko wordt geschrapt van de sanctielijst van de Europese Unie. Dit hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU maandag besloten.

de Wit-Russische president Aleksandr LoekasjenkoBeeld reuters

Het reisverbod voor Loekasjenko en 169 landgenoten was eind oktober al voor vier maanden geschorst. Hetzelfde gold voor de bevriezing van hun tegoeden in de EU.

Dat was toen een reactie op de vrijlating van de laatste zes politieke gevangenen door het autoritaire regime en de verbeterde relatie tussen Europa en Wit-Rusland. Diverse Europese landen willen de banden met Wit-Rusland aanhalen, nu Loekasjenko afstand heeft genomen van de Russische avonturen op de Krim en in het oosten van Oekraïne.

Vooral zijn rol als bemiddelaar tussen Oekraïne en Rusland heeft de Europese kijk op Loekasjenko - nog niet zo lang geleden nog getypeerd als 'de laatste dictator van Europa' - flink veranderd.

Daarnaast uitten Europese regeringen zich eind vorig jaar tevreden over het verloop van de verkiezingen in Wit-Rusland. Oppositiepartijen zouden niet onderdrukt zijn, zoals bij vorige verkiezingen.

Kritische dialoog

Toch is er in Wit-Rusland de laatste jaren weinig terecht gekomen van democratische hervormingen. Zo verliepen de verkiezingen helemaal niet zo democratisch volgens internationale waarnemers. Vooral bij de telling van de stemmen waren grote problemen, zei de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Minister van Buitenlandse Zaken Koenders denkt dat de verdere versoepeling van de sancties een kritische dialoog met het regime mogelijk maakt, wat op de langere termijn moet resulteren in vrije verkiezingen en meer vrijheid van meningsuiting in Wit-Rusland.

Verder vindt hij het vooral belangrijk dat het wapenembargo van kracht blijft. Ook de sancties tegen vier Wit-Russen die betrokken waren bij verdwijningen, na het brute neerslaan van protesten bij verkiezingen in 2010, blijven gehandhaafd.

PvdA-Kamerlid Michel Servaes vindt het besluit 'onbegrijpelijk'. 'Hoezo waardengemeenschap?', twittert hij. Koenders stelt dat het schrappen tijdelijk kan zijn. 'De sancties kunnen ook weer opnieuw ingesteld worden.'

Staatshoofd van Wit-Rusland: jong geleerd is oud gedaan

Wit-Russen weten niet alleen wie volgend jaar hun president is, maar ook wie dat over een paar decennia zal zijn. Beiden heten Loekasjenko. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden