EU schort band met Canada op om vis-conflict Visserijconflict tussen Canada en EU

De Europese Unie stuurt geen oorlogsbodems naar Newfoundland. Noch zal ze de kapitein van de Canadese kustwacht, die donderdag de Spaanse kotter Estai op hoge zee enterde, wegens piraterij tot de strop veroordelen....

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Allereerst schrapten de Europese ministers van Onderzoek vrijdag 'Samenwerking met Canada' van hun agenda. Daarnaast hield de Unie op ambassadeursniveau in Brussel krijgsraad, die uitmondde in een felle veroordeling van het Canadese gewapende optreden tegen de Spaanse kotter.

De Unie noemt de Canadese actie 'illegaal en totaal onaanvaardbaar'. Ottawa heeft door de Estai te enteren de soevereiniteit van een EU-land geschonden. De Canadezen wordt ook verweten de dertigkoppige bemanning in gevaar te hebben gebracht.

De Unie eist van Canada de onmiddellijke vrijgeving van de Spaanse kotter die naar de havenstad St Johns zou zijn gesleept. Ottawa wordt aansprakelijk gehouden voor alle schade. Tenslotte dient Canada alle eenzijdige acties tegen EU-schepen achterwege te laten.

Afgelopen maandag al hadden de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie Europees Commissaris Emma Bonino - zij is verantwoordelijk voor de visserij - gevraagd een lijst op te stellen van vergeldingsmaatregelen die Europa tegen de Canadezen zou kunnen nemen. Op verzoek van de Unie komt er, op zijn vroegst 20 maart, een spoedzitting van de North-west Atlantic Fisheries Organisation (NAFO), waarvoor Canada zich zal moeten verantwoorden voor zijn eenzijdige optreden.

De Unie kreeg vrijdag pas goed inzicht in de toedracht van het incident bij Newfoundland. De Spaanse kotter Estai (niet de Antonio Nares, zoals gisteren gemeld) werd door drie schepen van de Canadese kustwacht geënterd, hoewel de Estai zich in internationale wateren, buiten de 200 mijlszone, bevond.

Twintig gewapende Canadese kustwachters kwamen aan boord, arresteerden de kapitein en sloten 29 bemanningsleden op. Vanaf zeker één kustwachtschip zijn schoten afgevuurd op de kotter.

Het incident vindt zijn oorsprong in een conflict tussen de Canada en de Europese Unie over de vangst van heilbot bij Groenland.

In 1994 besloot de Noordatlantische visserij-organisatie NAFO om de heilbotvangst in 1995 drastisch te beperken tot in totaal 27 duizend ton. Reden: het behoud van de heilbotbestand.

De Canadezen vinden dat de Europeanen veel te veel vis vangen.

In februari van dit jaar werd de kwestie besproken. Canada vond dat het recht had op 16.300 ton heilbot; de Europese Unie zou 3.400 ton mogen vangen. De Unie verwierp het Canadese voorstel en eiste voor haar vijftien lidstaten in totaal 18.630 ton heilbot op.

Canada vroeg een stemming over zijn voorstel en won. Volgens de Europese Commissie echter wordt in de NAFO niet bij stemming beslist, maar in onderlinge overeenstemming. Elk NAFO-lid kan bezwaar maken tegen de uitslag. De consequentie is volgens Brussel, dat de NAFO-beslissing niet geldt voor degene die bezwaar aantekent.

De Canadezen blijven bestrijden dat de EU recht heeft op meer dan 3.400 ton heilbot. Op 3 maart bepaalde Ottawa dat het Spaanse en Portugese kotters mag enteren en op brengen, ook al bevinden die kotters zich buiten de Canadese economische zone van 200 zeemijl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.