Nieuws

EU ruziet over verdeling van schaarse vaccins, Oostenrijk eist meer

De EU probeert woensdag een hoogoplopende ruzie te beslechten over de verdeling tussen de lidstaten van schaarse coronavaccins. Het conflict hield de regeringsleiders vorige week urenlang ‘gegijzeld’ tijdens hun videotop over de pandemie.

Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Letland, Kroatië en Slovenië menen dat ze benadeeld zijn bij de verdeling van de vaccindoses die in EU-verband zijn besteld. Beeld AFP
Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Letland, Kroatië en Slovenië menen dat ze benadeeld zijn bij de verdeling van de vaccindoses die in EU-verband zijn besteld.Beeld AFP

Oostenrijk, aanvoerder van de club van zes ontevreden landen, gooide dinsdag olie op het vuur met het dreigement een Europese bestelling van 100 miljoen doses BioNTech-Pfizer op te houden als het zijn zin niet krijgt. EU-ambtenaren en diplomaten reageerden vol ongeloof. ‘Hiermee schiet Wenen zichzelf in de voet’, aldus een ambtenaar.

Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Letland, Kroatië en Slovenië menen dat ze benadeeld zijn bij de verdeling van de vaccindoses die in EU-verband zijn besteld. Die verdeling gebeurt naar rato van bevolkingsomvang, de meest eerlijke manier volgens iedereen. De zes klagers hebben destijds vooral gekozen voor het goedkopere AstraZeneca-vaccin en hun aandeel BioNTech-Pfizer aan andere lidstaten gegeven of geruild. AstraZeneca levert echter veel minder dan verwacht, waardoor de zes nu met een nog groter tekort aan vaccins zitten dan de andere EU-landen.

‘Solidariteit’

De Oostenrijkse kanselier Kurz maakte zich tijdens de EU-top vorige week behoorlijk impopulair door op hoge toon ‘meer solidariteit’ te eisen. Bondskanselier Merkel wreef hem onder de neus dat zijn regering zelf de vaccincontracten heeft getekend. Het gekissebis zorgde voor een bittere en lange discussie tussen de leiders.

De EU-ambassadeurs proberen vandaag alsnog een compromis te vinden. De oplossing wordt gezocht met 10 miljoen doses BioNTech-Pfizer die al komende weken beschikbaar komen in plaats van in de tweede helft van het jaar. Deze 10 miljoen zouden deels op basis van de bevolkingsomvang verdeeld worden, deels op basis van waar de nood het hoogst is.

In Oostenrijk is de vaccinatiegraad niet slechter dan het EU-gemiddelde, reden voor landen om de eis van Wenen nog eens extra te wegen. De hoge toon die Kurz aansloeg, heeft hem geen vrienden opgeleverd. Premier Rutte zei na afloop van de top dat andere landen dan Oostenrijk – Bulgarije, Letland, Kroatië – meer recht hebben op extra vaccindoses. Bij ongewijzigde distributie krijgt Nederland 389 duizend van de extra 10 miljoen doses.

Von der Leyen

De EU kibbelde dinsdag eveneens over het initiatief van EU-president Michel en de WHO voor een internationaal verdrag tegen pandemieën. De oproep is mede ondertekend door zeven Europese regeringsleiders – onder wie Rutte, Merkel en Macron – maar niet door voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie. Haar was wel gevraagd mee te tekenen.

Betrokken Commissie-ambtenaren zeggen dat Von der Leyen wel het doel van zo’n verdrag steunt – snellere opsporing dreigende epidemieën, snellere ontwikkeling vaccins – maar meent dat de EU vooral zelf aan de slag moet. De Commissie lanceerde eerder een voorstel voor een Europees pandemie-agentschap. Om een internationaal verdrag uitgewerkt en ondertekend te krijgen – de WHO telt 194 leden – is veel tijd nodig, die steekt Von der Leyen liever in Europese initiatieven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden