EU roept Servië en Kosovo op rust te bewaren na uitspraak Hof

BRUSSEL De EU heeft afgelopen weken druk uitgeoefend op zowel Servië als Kosovo om gematigd te reageren op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof....

Van onze correspondent Marc Peeperkorn

De Europese diplomatie leidde niet direct tot het gewenste resultaat. In een eerste reactie op de verklaring van het hof zei Servië de onafhankelijkheid van Kosovo nooit te zullen erkennen. Belgrado riep wel op tot kalmte.

De EU wil voorkomen dat de uitspraak van het gerechtshof nieuwe munitie oplevert voor het gevecht tussen Servië en zijn opstandige provincie Kosovo.

Diverse lidstaten en Ashton hebben daarom achter de schermen de autoriteiten in Belgrado en Pristina opgeroepen tot kalmte en verzoening. ‘Beide landen hebben op den duur uitzicht op het EU-lidmaatschap. Dat komt dichterbij met een gepaste reactie’, aldus de woordvoerder.

De EU is verdeeld over de in 2008 eenzijdig door Kosovo uitgeroepen onafhankelijkheid. 22 lidstaten hebben Kosovo sindsdien erkend, vijf (Spanje, Roemenië, Griekenland, Slowakije, Cyprus) niet. Ook over een EU-lidmaatschap voor Servië – Belgrado vroeg het eind vorig jaar aan – zijn de EU-landen het nog niet eens.

Pas vorige maand ging de EU akkoord met betere handelsbetrekkingen tussen de EU en Servië, een eerste stap op weg naar lidmaatschap.

Met name Nederland lag dwars. Den Haag wil dat eerst de van oorlogsmisdaden verdachte Servische generaal Mladic wordt uitgeleverd aan het Joegoslavië Tribunaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden