EU: reductie CO2 van 20 naar 30 procent

Amsterdam Een klein succesje op weg naar de klimaattop die maandag begint in Cancún: afgelopen donderdag nam het Europees Parlement een resolutie aan die stelt dat de EU 'in haar eigen economisch belang' handelt als het de broeikasreductiedoelstelling voor 2020 verhoogt van 20 procent naar 30 procent.

Volgens de tekst van de resolutie is een aanscherping van de reductiedoelstelling gunstig voor 'de toekomstige economische groei van de Europese Unie'. De uiteindelijke instemming van het parlement met de tekst is opvallend omdat een aantal lidstaten lang niet verder wilde gaan dan een harde garantie van 20 procent reductie in 2020. Alleen als andere landen buiten de Unie hun doelstelling ook zouden verhogen tot 30 procent, wilden die landen daarin meegaan.


De resolutie, die nipt werd aangenomen met 292 stemmen voor, 274 tegen en 38 onthoudingen, stelt verder dat de bescherming van bossen en toezeggingen van klimaathulp aan ontwikkelingslanden 'kritieke kwesties' zijn bij de onderhandelingen in Cancún. De Europese delegatie van vijftien vertegenwoordigers heeft in Mexico alleen een adviserende rol. Uiteindelijk beslissen de individuele lidstaten over de reductiedoelstellingen.


GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout zei niettemin blij te zijn dat de resolutie is aangenomen. 'Het is cruciaal dat Europa haar eigen afspraken nakomt en dat het laat zien dat het een betrouwbare partner is voor ontwikkelingslanden.'


Hij wijst verder op de uitkomsten van een rapport van het Europese Energieagentschap dat aantoonde dat de Europese Unie vorig jaar al op 17 procent minder uitstoot zat dan in 1990. Als de reductiedoelstelling 20 procent blijft 'hoeven we de komende tien jaar de uitstoot dus maar 3 procent te verminderen. Dat kun je geen ambitie noemen'.


Het CDA, vertegenwoordigd in de EVP-fractie, gaf geen steun aan de resolutie om de doelstellingen te verhogen. Zij onderschreef daarmee het standpunt van de Nederlandse regering, die alleen 30 procent reductie wil nastreven als ook andere landen zich dat ten doel stellen. CDA-europarlementariër Lambert van Nistelrooij zei: 'Wat we nu nodig hebben, zijn concrete plannen die burgers en bedrijven betrekken bij een integrale aanpak van voor energiebesparing. '


Wouter Keuning


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden