EU razend over Brits-Nederlands verzet tegen naheffing

De voorzitter van de Europese Commissie, Juncker, heeft furieus gereageerd op het Brits-Nederlandse verzet tegen de naheffing. Ook scheidend Commissievoorzitter Barroso is ontstemd over de weigering van Nederland en Groot-Brittannië om de miljardenheffing te betalen.

Premier Mark Rutte bij een persconferentie tijdens de Europese Top. Beeld anp

Beide voorzitters herinnerden aan het gerommel met statistieken in het verleden waardoor tekorten werden weggemoffeld. Griekenland gleed mede op die manier onmerkbaar naar de afgrond en sleepte bijna de hele eurozone mee.

De Europese regeringsleiders kwamen gisteren hard met elkaar in aanvaring over de miljarden kostende financiële naheffing die de Europese Commissie aan sommige lidstaten oplegt. Premier Rutte en zijn Britse collega Cameron eisten dat de Commissie de heffing in de ijskast legt om politieke onrust te voorkomen. Bondskanselier Merkel en de nieuwe Commissievoorzitter Juncker riepen de premiers op politieke moed te tonen en te betalen.

Het debat was scherp en bij vlagen geagiteerd, stellen betrokken diplomaten. Inzet is een naheffing die Nederland dit jaar eenmalig 642 miljoen euro kost en Groot-Brittannië 2,1 miljard, per 1 december naar Brussel over te maken. Een boze Cameron verklaarde vrijdagmiddag na afloop van de EU-top dat hij de verschuldigde miljarden vooralsnog weigert te betalen.

Cameron en Rutte Beeld afp

Explosieve lading

De in wezen technische naheffing - een jaarlijks terugkerende correctie - krijgt dit jaar een explosieve lading door de omvang maar ook omdat Duitsland en Frankrijk geld terugkrijgen, respectievelijk 779 miljoen en een miljard. De Franse meevaller geeft scheve ogen nu Parijs keer op keer de Europese begrotingsregels aan zijn laars lapt.

Premier Rutte en minister Dijsselbloem van Financiën zeiden 'onaangenaam verrast' te zijn door de hoogte van de naheffing. Toch was de informatie daarover al een week bij Nederlandse diplomaten in Brussel bekend. De tegenvaller voor Nederland vloeit voort uit de steeds betere gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de ware omvang van de economie.

Beeld Volkskrant

Politieke gevolgen

Sectoren die eerst buiten beeld vielen, tellen nu mee. Het bruto binnenlands product stijgt daardoor en dus ook de afdracht aan de EU die mede daarop is gebaseerd. Verder groeide de Nederlandse economie harder dan geraamd, waardoor de EU-afdracht eveneens stijgt. Minder goed presterende lidstaten, krijgen om dezelfde redenen geld terug.

Tijdens het debat tussen de regeringsleiders waarschuwde Cameron voor 'politieke gevolgen' als de correctie niet wordt gewijzigd. Hij kreeg bijval van de Italiaanse premier Renzi die zei dat 'technische correcties in Brussel, dodelijke wapens in nationale politiek kunnen worden', aldus een vertrouwelijk verslag van de discussie. Rutte zei dat dit soort acties van Brussel koren op de molen zijn van de eurosceptici.

Niet uit de lucht

Merkel wees erop dat de naheffing 'niet uit de lucht komt vallen', de lidstaten hebben zich unaniem vastgelegd op het verbeteren van hun statistieken.

Juncker hield de premiers indringend voor dat de nationale statistische autoriteiten en het Europese Eurostat niet weer de speelbal van politici mogen worden. Hij riep Cameron, Rutte en Renzi op moed te tonen en per 1 december de naheffing te betalen. Binnenkort buigen de EU-ministers van Financiën zich over de kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden