NieuwsBegrotingstekort Italië

EU raamt groter begrotingstekort voor Italië, Nederland oogt solide

Opnieuw een forse tegenslag voor Italië. De Europese Commissie verwacht dat het tekort op de Italiaanse begroting oploopt tot 2,9 procent van het bbp volgend jaar en 3,1 procent in 2020. Dat is flink hoger dan het eerder door Italië zelf berekende tekort van 2,4 procent dat door Brussel al niet te verteren was. 

Europees Commissaris Pierre Moscovici heeft Italië daarom gevraagd voor volgende week dinsdag met een nieuwe begroting te komen die wel aan de Brusselse eisen voldoet.

Eurocommissaris Pierre Moscovici.Beeld AP

Bij het opstellen van de conceptbegroting voor 2019 heeft de Italiaanse regering van Lega en de Vijfsterrenbeweging volgens Moscovici gebruik gemaakt van geflatteerde cijfers. De Italiaanse regering denkt dat de economie volgend jaar met 1,5 procent groeit. Brussel gaat uit van 1,2 procent. Ook de rentestijging waarmee zowel de Italiaanse staat als Italiaanse bedrijven en burgers te maken krijgen door de onrust op de financiële markten, zal  het tekort vergroten. 

 Boven de maximumgrens 

In 2020 komt het Italiaanse tekort boven de maximumgrens van het zogenoemde Stabiliteits- en Groeipact die een tekort toestaat van maximaal 3 procent. Datzelfde pact eist dat landen hun staatsschuld niet boven de 60 procent van het bbp laten oplopen. Die van Italië is met 131 procent meer dan twee keer zo hoog. Als Italië het begrotingstekort niet drastisch terugbrengt, zal ook de staatsschuld niet teruglopen. Daarom eist de Europese Commissie dat het tekort op de begroting elk jaar met 0,6 procentpunt wordt teruggebracht. Moscovici: ‘Regels zijn regels. Een grote staatsschuld is improductief en moet worden afgebouwd. De afbetaling treft altijd de allerzwaksten het hardst.’

De slechte prognoses komen niet onverwacht. Eind oktober bleek dat de werkloosheid, tegen de trend in, opeens met 0,3 procentpunt was toegenomen en dat de economische groei na drie jaar voor het eerst tot stilstand was gekomen.

Hakken in het zand

De Italiaanse regering zet de hakken in het zand. De regering wil 35 miljard euro extra uitgeven – onder meer voor het verlagen van de pensioengerechtigde leeftijd – om de verkiezingsbeloften na te komen. De Italiaanse minister van Financiën Giovanni Tria, zei donderdag in een reactie dat de analyse van de Europese Commissie ‘in scherp contrast staan met die van de Italiaanse regering en voortkomen uit een inaccuraat en vooral incomplete budgettaire analyse’. 

De Italiaanse minister van financiën Giovanni Tria.Beeld AFP

‘We vinden het vervelend dat deze rekenfout van de Commissie nu naar buiten komt, maar wat ons betreft haalt dit geen streep door de vooralsnog constructieve onderhandelingen met diezelfde Commissie’, aldus minister van Financiën Tria. 

Nederland solide

Nederland doet het volgens de commissie zeer goed. Er wordt rekening gehouden met een solide groei van 2,4 procent in 2019 en 1,8 procent in 2020. De werkloosheid zal verder dalen tot 3,6 procent. De Commissie concludeert dat de economische groei langzaam afvlakt, maar is niet bang voor een recessie. In 2017 heeft de economische groei een hoogtepunt bereikt. Gezien de verwachtingen van een iets lagere groei zal ook de inflatie afnemen tot 1,8 procent in 2019 en 1,6 procent in 2020.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden