Nieuws

EU-president Tusk spreekt van ‘speciaal hoekje in de hel’ voor brexiteers

‘Hoe ziet die speciale plek in de hel voor brexiteers eruit?’ vraagt EU-president Tusk zich woensdag af. Het is zijn uitsmijter na afloop van een bezoek van de Ierse premier Varadkar. Die grijnst en zegt nog net hoorbaar voor de microfoons: ‘Dit gaat je enorm gezeur opleveren.’

Donald Tusk na afloop van het bezoek van de Ierse premier Varadkar. Beeld REUTERS
Donald Tusk na afloop van het bezoek van de Ierse premier Varadkar.Beeld REUTERS

Varadkar krijgt gelijk. Met de snelheid van Twitter buitelen brexiteers, andere woedende Britse politici, Britse media en de woordvoerder van premier May over de EU-president heen. Waarmee de toon is gezet voor het bezoek donderdag van May aan Brussel. Het bezoek dat werd gezien als (het begin van) de laatste kans op een ordelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 29 maart.

De relatie tussen May en Brussel staat toch al onder druk. De EU neemt het May zeer kwalijk dat ze eind vorige maand het door haarzelf gesloten Brexitakkoord met de EU in het Britse parlement liet vallen. Dat ze nog steeds niet – 50 dagen voor de Brexitdatum – met een voorstel is gekomen, over hoe de patstelling in haar parlement te beslechten. De harde Brexit – zonder akkoord, met chaos en zware economische schade voor iedereen – wordt steeds reëler. Vandaar de opmerking van Tusk over het speciale hoekje in de hel voor de brexiteers die hun land zonder akkoord uit de EU willen trekken.

EU-president Tusk en de Ierse premier Varadkar. Beeld REUTERS
EU-president Tusk en de Ierse premier Varadkar.Beeld REUTERS

Varadkar is sinds 2017 het gezicht van het nieuwe, progressieve en assertieve Ierland. De harde lijn die Ierland in het Brexitproces volgt, levert hem veel steun op.

De reacties in het Verenigd Koninkrijk zijn voorspelbaar. ‘Respectloos’, ‘tactloos’ en ‘schandalig’ behoren nog tot de vriendelijker opmerkingen. UKIP-voorman Farage briest over ‘arrogante, ongekozen EU-etters’. Voor hem is de EU de hel, de Brexit leidt juist naar de hemel. Dat Tusk twee keer door de Europese regeringsleiders (inclusief de Britse) is gekozen, laat hij onvermeld. Een enkeling op Twitter vraagt zich af waarom Tusk eigenlijk een ‘speciale plek’ in de hel nodig acht voor de brexiteers.

Nazi’s

Dat Britse politici en media de EU en haar leiders regelmatig vergelijken met nazi-Duitsland en nazi’s, blijft ook onvermeld. Net als het BBC-nieuwsjournaal dat onlangs Mays voorgenomen bezoek aan Brussel begeleidde met beelden van RAF-bommenwerpers op weg naar Duitsland, in de Tweede Wereldoorlog. Een ‘regiefout’, verontschuldigt de BBC zich later. De hilariteit onder Britse Twitteraars was er niet minder om. ‘De sfeer is totaal vergiftigd’, concludeert een betrokken EU-ambtenaar.

May is donderdag welkom in Brussel maar zonder wezenlijke concessies van haar kant stuit ze daar op een muur van irritatie en onbegrip. De kans op een chaotisch vertrek van de Britten uit de EU is groter dan ooit.

De kans dat May daar donderdag verandering in brengt, is minimaal. Tusk toont zich naast Varadkar ronduit pessimistisch. Hij ontwaart nauwelijks leiderschap in Londen. EU-ambtenaren hebben nog steeds geen idee welk voorstel May bij zich heeft als ze Tusk, Europese Commissievoorzitter Juncker, voorzitter Tajani van het Europees Parlement en de liberale Europarlementariër Verhofstadt spreekt.

Tusk en Juncker maken vast duidelijk dat het eerder gesloten – en later door Londen verworpen – Brexitakkoord niet meer wordt opengebroken. De Britse wens de regeling te schrappen die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet voorkomen, stuit een hard Brussels ‘nee’. De EU bereidt zich voor op een ‘fiasco’, stelt Tusk.

null Beeld

Er is geen meerderheid voor haar Brexitdeal, dus heeft Theresa May de stemming in het Lagerhuis uitgesteld. Dit moet je weten over het vervolg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden