EU pleit voor snelle uittreding Britten

De Europese Unie wil zo snel mogelijk beginnen met het procedure die zal leiden tot uittreding van de Britten. De Britse premier David Cameron kondigde vrijdag bij zijn afscheid aan in oktober een opvolger aan te stellen, die het Brexit-proces zal begeleiden. Dat vindt de Unie te laat.

Demonstranten vandaag in Brussel. Beeld ap

In een statement lieten Donald Tusk (president van de Europese Raad), Martin Schulz (voorzitter van het Europees Parlement), Mark Rutte (voorzitter van de Europese Raad) en Jean-Claude Juncker (voorzitter van de Europese Commissie) weten de uittredingsbrief van Cameron eerder te willen zien. 'Iedere vertraging zal bijdragen aan onzekerheid', aldus de leiders in de brief.

Camerons positie was onhoudbaar geworden na het verlies van het Brexit-referendum. Bijna 52 procent van de Britten stemde voor een Brexit. 'Het Britse volk heeft een keuze gemaakt die om een nieuwe leider vraagt', zei Cameron voor zijn huis op 10 Downing Street. 'Ik ben er trots op dat ik dit land zes jaar heb geleid. Ik heb de campagne gevoerd op de enige manier die ik ken: met hoofd, hart en ziel', aldus een stoïcijnse David Cameron.

Wie Cameron gaat opvolgen, is nog niet bekend. Niemand heeft zich nog officieel gemeld, maar bij de wedkantoren is Boris Johnson favoriet. Johnson was een grote voorstander van een Brexit en voerde een felle campagne om de EU te verlaten. Johnson repte vrijdag met geen woord over een mogelijk premierschap. Wel roemde hij Cameron en noemde hem een 'dapper en principieel man'.

Beeld epa

David Cameron was een sterke voorstander van 'Bremain'. De afgelopen vier maanden voerde hij actief campagne om de Britten te overtuigen om in de EU te blijven. Hij hamerde er onder meer op dat de kans bestaat dat veel banken uit Londen willen vertrekken, omdat ze hoofdkantoren binnen de grenzen van de EU willen hebben.

Tijdens zijn speech probeerde hij de gemoederen te kalmeren. 'Het Verenigd Koninkrijk heeft een sterke, stabiele economie', zei hij, verwijzend naar de beurzen die vanochtend instortten.

Stuk gaat verder onder geluidsfragment.

Vertaling toespraak

Lees hier de verklaring van David Cameron in het Nederlands.

Save Dave

Donderdagavond ondertekenden veel leden van de Conservatieve partij, waaronder veel Brexiteers, een 'Save Dave'-brief, waarin werd gepleit om Cameron aan te houden als premier. Volgens veel MP's is het belangrijk dat Cameron blijft, om de Brexit in goede banen te leiden. Cameron zelf ziet ook in dat de stabiliteit in de nabije toekomst belangrijk is. Daarom zal hij pas in oktober het stokje overdragen, tijdens een congres van de Tories.

Eerder op vrijdag liet minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond nog weten: 'De premier heeft er geen misverstand over laten bestaan dat hij, wat de uitslag van het referendum ook is, aanblijft als minister-president.'

David Cameron kondigt zijn aftreden aan. Beeld afp

Nadat vrijdagochtend bekend werd dat de Britten hadden gekozen voor een Brexit, riepen voorname aanhangers van een Brexit als UKIP-leider Nigel Farage de premier meteen op om op te stappen. 'We moeten een regering hebben die toegewijd is aan de Brexit', zei UKIP-leider Nigel Farage. Ook de oud-minister president van Schotland, Alex Salmond, riep Cameron op om 10 Downing Street te verlaten.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft laten weten dat hij in de loop van vrijdag contact zal hebben met Cameron, om de consequenties van de uitslag, en zijn vertrek, telefonisch door te nemen.

David Cameron met zijn vrouw voor de ambtswoning. Beeld afp
Premier David Cameron loopt het kieskantoor uit, donderdagmiddag. Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.