EU-plan om euro te redden kan Nederland 14 miljard kosten

Het nieuwe reddingsplan voor de euro kan Nederland 14 miljard euro kosten. Nederland draait op voor 7 procent van de 200 miljard euro aan bilaterale leningen die de EU-landen aan het IMF zullen verstrekken voor de vorming van een derde noodfonds voor eurolanden.

Minister-president Mark Rutte kijkt vrijdagmorgen op zijn horloge na afloop van de persconferentie tijdens de Eurotop in Brussel.Beeld anp

Het Nederlandse aandeel staat nog niet helemaal vast omdat behalve de zeventien eurolanden ook de andere tien EU-landen een bijdrage zouden kunnen leveren. In dat geval zal het Nederlandse aandeel lager uitvallen.

De bedoeling is dat het IMF-noodfonds verder wordt gevuld met leningen van economisch opkomende landen als China en Brazilië. Mogelijk zou het daardoor kunnen verdubbelen tot 400 miljard euro.

De Nederlandse overheid hoeft niet rechtstreeks de leningen te verstrekken aan het IMF. Het zou ook via De Nederlandsche Bank kunnen gebeuren. Nederland loopt al voor vele tientallen miljarden risico's - via de bestaande noodfondsen, de EU, het IMF en de ECB - voor de hulp aan zwakke eurolanden.

Premier Rutte juichte gisteren de afspraken die de eurolanden maakten om de begrotingsdiscipline aan te scherpen toe. 'Dit is het sluitstuk van de invoering van de euro. Eindelijk regelen we wat we in het begin niet hebben geregeld.'

Moeizaam overleg

Na moeizaam overleg besloten Rutte en zijn EU-collega's vrijdag dat de eurolanden begrotingsevenwicht (geen tekort, lage staatsschuld) als 'gouden regel' in hun wetgeving opnemen. De Europese Commissie zal echter niet de waakhond zijn om naleving van de beloften af te dwingen. Groot-Brittannië blokkeerde de daarvoor benodigde wijziging van het Europees Verdrag.

Daarom zullen de 17 eurolanden de komende maanden een apart euroverdrag opstellen. Daarin beloven ze de nieuwe begrotingsregels te respecteren. Een land dat desondanks zijn financiën laat ontsporen, kan door de andere leden voor het Europees Hof van Justitie worden gedaagd. Daarmee blijven de eurolanden elkaar beoordelen, wat politieke handjeklap mogelijk maakt.

Scheidsrechter

Nederland en Duitsland drongen er maandenlang op aan dat de Commissie de rol van onafhankelijke scheidsrechter zou spelen. EU-president Van Rompuy erkende dat de blokkade van Londen op dit punt de eurozone parten speelt. 'De nu gekozen formule is er een met handicaps. We zullen er het beste van maken.'
Negen niet-eurolanden willen het nieuwe euroverdrag ondertekenen. Daarmee is Groot-Brittannië het enige land dat niet meedoet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden