NieuwsEU

EU-parlement wil in 2021 eind aan halfjaarlijks klok verzetten

Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat er in 2021 een einde komt aan het halfjaarlijks verzetten van de klok. De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen.

Klok bij het Europese Parlement in Straatsburg.Beeld EPA

Het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat een lappendeken aan verschillende tijden ontstaat. Voor de zomertijd als standaardtijd moeten in maart 2021 voor het laatst de klokken een uur vooruit. Bij een permanente wintertijd moeten de klokken in oktober 2021 een uur terug.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) is ‘bijzonder gelukkig’ met het besluit. ‘Dit is winst voor de gezondheid van de inwoners van de EU. Wetenschappers hebben aangetoond dat ons bioritme van slag raakt van het klok verzetten. Het is ooit ingevoerd om energie te besparen, maar dat resultaat is niet aangetoond.’

Gerben-Jan Gerbrandy (D66) ziet dat anders: ‘En nu maar hopen dat de lidstaten deze gordiaanse knoop niet loskrijgen en dat alles bij het oude blijft’, twittert hij.

De Europese Commissie had in september voorgesteld al dit jaar te stoppen met de verplichte zomer- en wintertijdregeling. Maar de lidstaten hebben de kwestie vooruitgeschoven. De meeste EU-landen, ook Nederland, hebben meer tijd nodig om de bevolking, het bedrijfsleven en belanghebbenden te raadplegen.

Uit een recente peiling blijkt dat 24 procent van de Nederlanders het liever bij het oude laat, terwijl 41 procent voor wintertijd en 27 procent voor zomertijd kiest. Het kabinet en veel belangenorganisaties vinden het vooral belangrijk dat Nederland in de pas blijft lopen met de buurlanden.

Hoe zat het ook alweer met de discussie omtrent de zomer- en wintertijd?

Het schakelen tussen de zomer- en de wintertijd is vanaf eind jaren negentig geleidelijk ingevoerd om economische redenen. Volgens Commissievoorzitter Juncker is dit soort Brusselse betutteling anno 2018 niet langer gewenst. Bovendien leeft het onderwerp enorm onder het volk: 4,6 miljoen EU-burgers vulden een enquête in over het onderwerp, de succesvolste raadpleging in de Europese geschiedenis. Maar pas als de lidstaten en het parlement het eens zijn, verandert er mogelijk iets aan de tijdwisseling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden